Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Z uwagi na to, że wrzodziejące zapalenie jelita grubego (łac. colltis ulcerosa) z biegiem czasu powoduje ryzyko rozwoju raka, po zdiagnozowaniu tej choroby lekarz zapewne zaleci regularne wziernikowanie jelita oraz inne badania profilaktyczne.

Z uwagi na to, że wrzodziejące zapalenie jelita grubego (łac. colltis ulcerosa) z biegiem czasu powoduje ryzyko rozwoju raka, po zdiagnozowaniu tej choroby lekarz zapewne zaleci regularne wziernikowanie jelita oraz inne badania profilaktyczne.

Leczenie farmaceutykami, zwłaszcza kortyzonem pomaga w 70-80 proc. przypadków. Jedyną z możliwości do wyboru dla pozostałych chorych jest operacja. Nową nadzieję osobom cierpiącym na wrzodziejące zapalenie jelita grubego dają wyniki badania przeprowadzonego na oddziale gastroenterologicznym kliniki uniwersyteckiej w Heidelbergu. Naukowcy odkryli, że zawarta w lecytynie fosfatydylocholina może złagodzić dolegliwości towarzyszące zapaleniu jelita, takie jak biegunka czy skurcze brzucha. Lecytyna występuje w dużych ilościach w żółtkach jaj kurzych, naturalnych olejach roślinnych i ziarnach soi. Jest ona także dostępna w aptekach oraz sklepach z artykułami dietetycznymi.

Trwające trzy miesiące badanie wykazało pozytywny wpływ lecytyny na dolegliwości pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Preparat zawierający lecytynę w dawce sześciu gramów na dobę przyjmowało 30 spośród 60 uczestników badania, którzy nie stosowali żadnych innych farmaceutyków. Pozostali otrzymywali placebo. U 90 proc. badanych przyjmujących lecytynę w ciągu trzech miesięcy nastąpiła znaczna poprawa zdrowia, a u 53 proc. dolegliwości trwale ustąpiły. W grupie kontrolnej zaledwie u 10 proc. badanych dolegliwości zelżały, a u kolejnych 10 proc. całkowicie zniknęły.

Fragment książki "Jak dbać o układ trawienny", Elisabeth Lange, Klub Dla Ciebie

Odwiedź też

Weltbild.pl
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy