Reklama

Odmładzające maseczki z jesiennych warzyw i owoców

Wykorzystaj sezonowe dary natury w domowym SPA – łatwo przygotujesz z nich eliksiry, które odżywią skórę.

Winogrona

zawierają kwasy owocowe, które mają właściwości złuszczające i regulują produkcję sebum, oraz polifenole (m.in. resweratrol) chroniące przed wolnymi rodnikami.

Maseczka winogronowa

Wymieszaj w miseczce kilka dojrzałych winogron (rozdrobnionych razem ze skórką), parę kropli soku  z cytryny oraz 2-3 krople oliwy. Papkę nałóż na twarz, omijając okolicę oczu i pozostaw na skórze na 15 minut. Potem wetrzyj ją delikatnie w skórę, by zadziałała jak peeling.  Po zabiegu przemyj twarz letnią przegotowaną  wodą.

Dynia

Reklama

to bogate źródło witamin A i C - zwalczają wolne rodniki i zwiększają produkcję kolagenu, który uelastycznia skórę.  Pestki dyni są skarbnicą cynku, który łagodzi podrażnienia.

Maseczka dyniowa

By odżywić skórę, przygotuj maseczkę z następujących składników: 50 g miąższu dyni, połówka zielonego jabłka (obranego i pokrojonego), łyżeczka miodu,  2 łyżki mleka, szczypta cynamonu. Składniki zmiksuj  w blenderze, a uzyskaną papkę  nałóż na twarz. Po 15 minutach zmyj wodą.

Śliwki

Olej z pestek tych owoców wspaniale nawilża i regeneruje skórę, czyni ją gładką i jedwabistą. Te owoce są też bogatym źródłem witamin, m.in. E  nazywanej witaminą młodości.

Maseczka śliwkowa

Ta mikstura oczyści twarz  i odmłodzi zmęczoną skórę. Zalej wrzątkiem 2-3 śliwki, (bez pestek), poczekaj, aż zmiękną, a wtedy odlej  wodę do garnka. Wsyp do niej 1/2 szklanki płatków owsianych, zagotuj. Następnie rozetrzyj śliwki, zmieszaj je z płatkami i dodaj 2 łyżki miodu. Przestudzoną maseczkę nałóż na twarz i pozostaw na 20 minut. Zmyj letnią wodą.

Zobacz również:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy