Reklama

Reklama

Olej konopny: Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olej konopny jest wytwarzany z nasion konopi siewnych. Jego właściwości są doceniane od lat. W kosmetyce jest stosowany głównie przez to, że wykazuje działania pielęgnujące i regenerujące skórę. Jakie zastosowanie znalazł olej konopny?

Czym jest olej konopny?

Olej konopny jest pozyskiwany z nasion konopi siewnych. Warto podkreślić, że w odróżnieniu od konopi indyjskich zawierają one śladowe ilości THC, dlatego też olej konopny nie wykazuje właściwości psychoaktywnych. 

Olej konopny jest tłoczony na zimno i odznacza się ciemnozielonym kolorem. Uznaje się, że jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie. 

Olej konopny zastosowanie

Olej konopny jest doceniany w kuchnii nie tylko za walory smakowe, ale także za prozdrowotne właściwości. Uznaje się, że jest w stanie obniżyć poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi. 

Warto podkreślić, że jeśli chcemy stosować olej konopny w formie oleju spożywczego, to można go wykorzystać np. do sałatek, sosów oraz dipów. Natomiast olej konopny nie nadaje się do smażenia.  

Olej konopny znalazł również zastosowanie w kosmetyce. Staje się coraz częściej wykorzystywany w celu zregenerowania skóry i poprawy jej wyglądu oraz kondycji.

Reklama

Jakie właściwości ma olej konopny?

Olej konopny może być stosowany jako olej spożywczy. Wszystko to przez właściwości, jakie wykazuje. Przede wszystkim jest bogaty w takie witaminy jak A, E, D, K oraz te pochodzące z grupy B. 

Oprócz tego jest źródłem minerałów. Olej konopny zawiera magnez, wapń, żelazo, cynk, potas i fosfor. Jest chętnie wykorzystywanym olejem ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak omega-3 i omega-6. Dodatkowo zawiera antyoksydanty, które m.in. neutralizują wolne rodniki. 

Stosowanie oleju konopnego może przyczynić się do zminimalizowania ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, a także ochroni przed nowotworami. 

Olej konopny wspiera układ odpornościowy oraz hormonalny. Jest w stanie łagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego. Ponadto olej konopny działa przeciwbólowo, nasennie oraz uspokajająco. 

Olej konopny w kosmetyce

Olej konopny znalazł zastosowanie  w kosmetyce. Jest w stanie wzmocnić włosy, skórę i paznokcie.

Olej konopny jest stosowny w pielęgnacji skóry głównie przez to, że chroni ją przed czynnikami zewnętrznymi. Aplikacja oleju konopnego zabezpieczy ją przed otarciami lub silnym wiatrem. Do tego odżywia skórę oraz ją regeneruje. 

Oprócz tego olej konopny może zminimalizować podrażnienia skóry, przebarwienia i stany zapalne. Jest chętnie stosowany dzięki swoim właściwościom, które utrzymują prawidłowy poziom nawilżenia skóry oraz ją regenerują. Ponadto mogą zapobiegać powstawaniu zmarszczek. 

Po olej konopny często sięgają osoby borykające się z trądzikiem. Uznaje się, że aplikacja oleju konopnego na skórę może doprowadzić do zredukowania ilości wydzielanego sebum, co w konsekwencji zminimalizuje wyświecanie się skóry oraz zapychanie porów.

Ponadto olej konopny może sobie poradzić z łagodzeniem objawów łuszczycy, egzemy oraz łojotoku. 

Olej konopny - gdzie kupić?

Wiele osób poznając właściwości oleju konopnego, decyduje się na włączenie go do swojej rutyny pielęgnacyjnej oraz chce zacząć go wykorzystywać w kuchni. Pojawia się jednak pytanie, gdzie kupić olej konopny.

Olej konopny można nabyć głównie w sklepach internetowych. Jeśli jednak chcemy kupić olej konopny stacjonarnie, to powinniśmy wybrać się do sklepów ze zdrową żywnością lub tych, które w swojej ofercie mają tylko produkty wytwarzane z konopi siewnej. 

Czytaj więcej:

Kwas migdałowy: Właściwości i zastosowanie

Jak wykonać domowy peeling enzymatyczny?

Kolagen i jego właściwości. Dlaczego jest potrzebny?

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje