Reklama

Reklama

Olejek rycynowy w kosmetyce: Jakie ma właściwości?

Olejek rycynowy jest bardzo chętnie wykorzystywany nie tylko w lecznictwie, ale także w kosmetyce. Dzięki niemu włosy nabiorą blasku, rzęsy zaczną szybciej rosnąć, a skóra się zregeneruje. Jak działa olejek rycynowy?

Jakie właściwości ma olejek rycynowy?

Olejek rycynowy znalazł zastosowanie w kosmetyce i jest doceniany za swoje właściwości pielęgnacyjne. Stosowanie olejku rycynowego na włosy może sprawić, że staną się pełne blasku, będą grubsze i miększe. 

Reklama

Ponadto włosy przestaną się rozdwajać. Zdecydowanie olejek rycynowy wpłynie na ich zdrowie i kondycję. Olejek rycynowy pobudzi do wzrostu nie tylko włosy na głowie, ale także rzęsy. 

Olejek rycynowy jest także wykorzystywany w codziennej pielęgnacji twarzy. Coraz częściej jest stosowany podczas demakijażu. Bardzo dobrze rozpuszcza kolorowe kosmetyki i oczyszcza twarz. By był jeszcze skuteczniejszy, można wymieszać go z innym olejem.

Uznaje się, że olejek rycynowy może okazać się pomocny w walce z przebarwieniami, zmarszczkami oraz trądzikiem. Ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Można go stosować punktowo, w formie maseczki lub okładów.

Czy każdy może stosować olejek rycynowy?

Przede wszystkim po olejek rycynowy nie powinny sięgać osoby, które mogą mieć na niego uczulenie. Ponadto nie jest zalecany dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także podczas miesiączki.

Czytaj więcej:

Te składniki kosmetyków mają fatalną reputację. Czy słusznie?

Tak ochronisz skórę przed szkodliwym działaniem smogu i niebieskiego światła

Ekspertka podpowiada, jak dbać o rzęsy, aby stały się gęste i długie

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje