Niedobór żelaza: Objawy i leczenie
Bez żelaza nie byłoby życia. Pierwiastek ten jest składnikiem hemoglobiny, z której zbudowane są czerwone krwiniki (erytrocyty).
Najważniejszą rolą żelaza jest właśnie jego udział w transporcie tlenu do wszystkich tkanek. Żelazo jest też niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, szpiku kostnego (to właśnie tu tworzą się czerwone krwinki).
Przyczyną może być nieodpowiednia dieta uboga w żelazo, zbyt obfite krwawienia menstruacyjne, pasożyty lub upośledzenie jego wchłaniania w jelicie. Niedobór żelaza (anemia) objawia się spadkiem odporności, bladością skóry i ciągłym zmęczeniem. Pojawiają się bóle głowy oraz problemy z koncentracją. Spada też poziom dopaminy i pogarsza się nastrój.
Gdy niedobór się przedłuża, może prowadzić nawet do zmian w psychice. Ile potrzeba? Mężczyzna powinien dostarczyć ok. 10 mg żelaza dziennie, by wchłonąć 1 mg. Kobieta w wieku 19-50 lat ok. 18 mg (kobieta w ciąży - 27 mg) na dobę. Przyjmowanie żelaza w tabletkach musi być pod kontrolą lekarza - przedawkowanie żelaza ma uboczne skutki.
Czyli pochodzenia zwierzęcego, wchłania się w ok. 25 proc. Jest w mięsie czerwonym (wołowinie), podrobach (wątrobie wieprzowej, nerkach, płuckach), drobiu, rybach, żółtkach, kaszance. Są substancje, które ułatwią wchłanianie żelaza, jest to m.in. wit. C. Dlatego do posiłku bogatego w żelazo warto dodać pietruszkę, pomidory, cytrusy, żurawinę, kapustę kiszoną, zaś rybę i wątróbkę skropić sokiem z cytryny.
Pochodzenia roślinnego dostarczą nam brokuły, szpinak, szczypior, natka pietruszki, buraczki i botwinka, pieczywo, kasze, produkty pełnoziarniste, kakao, orzechy oraz suche nasiona roślin strączkowych.
Jest też w suszonych rodzynkach, śliwkach, morelach, figach. Żelazo niehemowe wchłania się w około 5 proc. Absorbcję żelaza zmniejsza tanina (jest w herbacie i kawie), czerwone wino, wapń (do posiłków z żelazem nie dodawaj mleka, jogurtu ani śmietany).