Barszcz z uszkami
Do świąt jeszcze trochę czasu, ale warto już zacząć planować potrawy, które zaserwujemy na wigilijnym stole.
Przygotowanie zakwasu: Obrane buraki pokrój na cienkie plasterki. Układaj je w słoiku i przesypuj przyprawami oraz czosnkiem. Zalej wodą mineralną, aby przykryć buraki. Nakryj ściereczką i zwiąż gumką. Zakwas będzie gotowy, gdy pojawi się piana.
Przygotowanie barszczu: Grzyby ugotuj (zachowaj wywar). Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle z resztą startych warzyw. Wrzuć do garnka, zalej wodą i dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 50 minut. Przecedź barszcz przez sitko, dodaj grzyby, wywar, zakwas buraczany oraz czosnek, miód, sok z cytryny i majeranek. Chwilę podgotuj.
Zobacz także: