Reklama

Barszcz z uszkami

Do świąt jeszcze trochę czasu, ale warto już zacząć planować potrawy, które zaserwujemy na wigilijnym stole.

Składniki na zakwas

  • 1,5 kg buraków
  • woda mineralna
  • główka czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • łyżka soli

Składniki na barszcz

  • 3 kg buraków
  • 3 dag suszonych grzybów
  • sok z cytryny
  • łyżka miodu
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 3 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 4 ziela angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • sól i pieprz

Przygotowanie zakwasu: Obrane buraki pokrój na cienkie plasterki. Układaj je w słoiku i przesypuj przyprawami oraz czosnkiem. Zalej wodą mineralną, aby przykryć buraki. Nakryj ściereczką i zwiąż gumką. Zakwas będzie gotowy, gdy pojawi się piana.

Przygotowanie barszczu: Grzyby ugotuj (zachowaj wywar). Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle z resztą startych warzyw. Wrzuć do garnka, zalej wodą i dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 50 minut. Przecedź barszcz przez sitko, dodaj grzyby, wywar, zakwas buraczany oraz czosnek, miód, sok z cytryny i majeranek. Chwilę podgotuj.

Reklama

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy