Ciasto piernikowe
Tradycyjne ciasto piernikowe idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Sposób przygotowania:
1. Orzechy posiekaj. Daktyle, śliwki i figi pokrój w drobną kostkę. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Do miski wbij jajka. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj miód. Następnie w 2-3 porcjach wsyp suche składniki. Wrzuć wszystkie bakalie, wymieszaj.
2. Prostokątną formę posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz ok. 60 min w temp. 160°C. Do rondelka wlej miód oraz wodę. Podgrzewaj, aż składniki się połączą. Wystudzone ciasto polej syropem miodowym.
Zobacz także: