Reklama

Indyk, gęś czy kaczka?

Na obiad w pierwszy dzień świąt najczęściej podaje się pieczyste. Zamiast wieprzowiny lub wołowiny lepiej przygotować drób.


Mięso z indyka ma wysoką wartość odżywczą, pierś (bez skóry) jest najchudsza (200 g to tylko 160 kcal), przy tym sycąca i smaczna.

Gęsina jest najbardziej kalorycznym drobiem - 100 g to 339 kcal. Ale gęś ma korzystny skład tłuszczów.

Dostarczy dużo kwasów jedno  i wielonienasyconych, w tym korzystnych dla serca kwasów omega-3 i omega-6.

Kaczka również jest  dość kaloryczna (337 kcal  w 100 g), ale zawiera spo- ro zdrowych tłuszczów.

Zobacz również:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy