Jak prawidłowo wymoczyć śledzie
Do świąt zostało już coraz mniej czasu. Podpowiadamy, jak przygotować je łatwiej i bez stresu.
Jeżeli kupiłaś całe śledzie (nie płaty), trzeba je moczyć 12-18 godzin w zimnej wodzie. Przynajmniej 2 razy ją zmieniaj. Czas możesz skrócić do 8-10 godzin, jeśli wcześniej ryby wypatroszysz. Płaty śledziowe moczy się godzinę. Spróbuj je. Jeśli sól jest nadal wyczuwalna, pomocz je jeszcze godzinę.
Im dłużej trzyma się ryby w wodzie, tym są łagodniejsze w smaku. Pamiętaj, by co 15-20 minut wymieniać wodę na nową.
Aby śledzie były łagodniejsze w smaku, wymocz je nie w wodzie, tylko w mleku. Takie są lepsze, jeśli robisz je na słodko.
Gdy chcesz się pozbyć małych ości, natrzyj filety sokiem z cytryny i włóż je na noc do lodówki.
Zobacz także: