Reklama

Kruche ciasteczka

Święta to cudowny czas, wypełniony zapachem choinki i domowych wypieków. Zrób furorę przy wigilijnym stole pysznymi ciasteczkami!

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • olej
  • 175 g jasnego, brązowego cukru
  • 100 g margaryny
  • jajko
  • 1 i 1/2 łyżeczki imbiru
  • 4 łyżki syropu do deserów
  • po łyżeczce cynamonu, ekstraktu z wanilii i sody
  • lukier
  • barwniki

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj mąkę, margarynę, sodę i przyprawy. Dodaj cukier, syrop, jajko oraz olej i zagnieć gładkie ciasto. 

2. Następnie rozwałkuj je na placek o grubości ok. 5 mm i wykrawaj kształty ludzików. 

3. Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 180˚C. 

4. Upieczone i wystudzone ozdób lukrem i barwnikami.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy