Kurczak faszerowany owocowym suszem
Chrupiąca skórka i zaskakujące wnętrze – tym nas zachwyci świąteczny drób.
Sposób przygotowania:
1. Cebule obierz i posiekaj. Owoce suszone pokrój na kawałki. Majeranek opłucz, osusz i posiekaj. Jabłka umyj, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj. Przypraw solą oraz pieprzem. Kurczaka umyj, wytrzyj. Natrzyj solą i pieprzem - wewnątrz i na zewnątrz. Napełnij farszem. Otwór zepnij wykałaczkami. Zwiąż nogi.
2. Warzywa z włoszczyzny obierz i pokrój w duże kawałki. Ułóż na blasze i podlej szklanką wody. Tuszkę ułóż na kratce z piekarnika, a tę ustaw na blasze z warzywami. Wsuń do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz ok. 75 minut.
3. Ok. 30 minut przed końcem pieczenia wyjmij blachę z warzywami, a pod kurczaka wsuń drugą blachę. Warzywa wraz z wywarem przecedź przez sitko. Sos wystudź. Wlej do niego sok jabłkowy. Zagotuj. W razie potrzeby zagęść łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z małą ilością wody. Sos gotuj jeszcze 2 minuty, mieszając. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj go do kurczaka.
Zobacz także: