Makowiec z wiśniami
Do masy makowej można dodać posiekane bakalie, np. suszoną żurawinę, migdały lub orzechy.
Przygotowanie:
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp cukier oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj żółtka oraz pokrojony na małe kawałki tłuszcz.
Szybko zagnieć jednolite ciasto. ¼ ciasta włóż do zamrażarki, pozostałym wylep dno oraz boki tortownicy. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C. 2. Mak zalej wrzącą wodą (powinien być w całości zakryty).
Gdy wystygnie, dokładnie osącz z nadmiaru wody. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Do miski włóż mak, dodaj masło, cukier oraz miód, utrzyj mikserem. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką. Masę makową wyłóż na podpieczony kruchy spód. Wyrównaj łyżką, w masę wciśnij osączone wiśnie.
Na wierzch zetrzyj zamrożone ciasto. Piecz 45-50 min w temp. 180°C. Gdy wystygnie, oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: