Reklama

Makowiec z wiśniami

Do masy makowej można dodać posiekane bakalie, np. suszoną żurawinę, migdały lub orzechy.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 165 g zimnej margaryny lub masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki dodatkowe:

  • 300 g maku (mielonego)
  • 36 g miękkiego masła
  • 65 g cukru
  • 150 ml płynnego miodu
  • 2 białka
  • 300 g wiśni (bez pestek)
  • cukier puder

Przygotowanie:

Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp cukier oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj żółtka oraz pokrojony na małe kawałki tłuszcz.

Szybko zagnieć jednolite ciasto. ¼ ciasta włóż do zamrażarki, pozostałym wylep dno oraz boki tortownicy. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C. 2. Mak zalej wrzącą wodą (powinien być w całości zakryty).

Gdy wystygnie, dokładnie osącz z nadmiaru wody. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Do miski włóż mak, dodaj masło, cukier oraz miód, utrzyj mikserem. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką. Masę makową wyłóż na podpieczony kruchy spód. Wyrównaj łyżką, w masę wciśnij osączone wiśnie.

Reklama

Na wierzch zetrzyj zamrożone ciasto. Piecz 45-50 min w temp. 180°C. Gdy wystygnie, oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy