Mikołajki z ciasta piernikowego
Przepyszne łakocie z korzenną nutą wprowadzą nas w klimat świąt.
Przygotowanie:
Mąkę i cukier przesiać i wymieszać z sodą. Dodać miód, masło, jajko i przyprawę do piernika. Zagnieść twardsze, nielepiące się ciasto. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce do następnego dnia.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości 3 mm i wykroić z niego Mikołaje. Rozłożyć je na natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 15 minut. Gdy nieco przestygną na blasze, przełożyć na metalową kratkę, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Białko z cukrem i cytryną utrzeć na gładką, błyszczącą polewę. Odlać ok. połowy polewy i zabarwić ją spożywczym barwnikiem na czerwono. Do małych papierowych rożków wlać obie polewy. Na pierniczkach namalować twarze i Mikołajowe czapki. Odstawić do stężenia.