Reklama

Na przeziębienie najlepsze piwo grzane z żółtkiem. Poznaj starą recepturę

Nie daj się zimowej infekcji. Przygotuj piwo i wypij, gdy przemarzniesz. Zapobiegniesz tym samym rozwojowi przeziębienia i grypy.

Składniki

  • 250 ml piwa
  • 3–4 goździki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki pokrojonego drobno korzenia imbiru
  • jedno żółtko (utarte wcześniej z łyżeczką miodu na kogel-mogel)

Przygotowanie:

Piwo podgrzej z goździkami, pokrojonym w kawałki korzeniem imbiru i cynamonem. W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Powoli wlej kogel-mogel do gorącego piwa. 

Podgrzewaj minutkę, tak żeby się nie zagotowało. Wlej gorące piwo do szklanek. Odczekaj minutę. Piwo, cynamon i piana utworzą dekoracyjne warstwy. 

Uwaga! 


Dodane do piwa przyprawy korzenne (goździki, cynamon i imbir), miód oraz żółtko jaja zawierają ogrom biologicznie aktywnych substancji wspomagających pracę układu odpornościowego i działających przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Poza tym piwo zawiera uspokajające witaminy z grupy B, co ułatwi zasypianie.

Zobacz także:

Reklama


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: piwo | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy