Opływają w czekoladzie. Orzeszki z kajmakiem
Ich smak zapamiętasz na długo.
Przygotowanie
Masło ucieram ze 140 g cukru pudru i żółtkami. Dodaję mąkę z 2 łyżkami kakao, szczyptą soli i zagniatam, by składniki się połączyły. Jeśli ciasto klei się do rąk, dosypuję mąki. Z ciasta formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam na 2 godziny do lodówki. Odrywam po kawałku ciasta i wylepiam nim foremki do orzeszków, które piekę 10-12 minut w 180º C. Ciastka wyciągam z foremek i studzę.
Margarynę rozpuszczam, ale uważam, by nie zawrzała. Zdejmuję z ognia, dodaję 80 g cukru pudru, 3 łyżki kakao i 3 łyżki zimnej wody, mieszam, aż powstanie gładka polewa kakaowa. Połówkę orzeszka napełniam masą kajmakową i zlepiam z drugą połówką.
Gotowe ciastko zanurzam do połowy w polewie czekoladowej i posypuję mielonymi orzechami.
Zobacz także: