Reklama

Pieczeń z indyka

Pieczone mięso jest idealne na wyjątkowe, rodzinne uroczystości. Możesz je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

  • 1 duża pierś z indyka (ok. 1 kg)
  • 300 g mięsa mielonego drobiowego, np. z piersi indyka lub kurczaka
  • ½ cebuli
  • 1 małe jajko
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Do mielonego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz natkę pietruszki. Wymieszaj. Dopraw do smaku. 

2. Długim nożem zrób w środku mięsa głęboki otwór. Wypełnij go farszem mięsnym. Pierś zwiąż bawełnianą nicią. Obsmaż mięso na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem i przełóż do niego mięso. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż naczynie z mięsem. Piecz ok. 60 min od czasu do czasu polewając wierzch pieczeni zbierającym się na dnie naczynia płynem. 

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy