Reklama

Pierniczki z lukrem

Możesz udekorować nimi choinkę, abo po prostu schrupać!

Składniki

  • 25 dag miodu
  • 25 dag cukru brązowego
  • 10 dag masła
  • 60 dag mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 duże jajka
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki kakao

Składniki na lukier

  • jedno białko
  • szklanka cukru pudru

Składniki polewa (dla lubiących czekoladę)

  • 2 tabl. czekolady
  • szklanka śmietany kremówki 30 proc.
  • 6 dag masła

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta: Wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Wbij jajka i dodaj rozpuszczony miód z masłem. Zagnieć ciasto. Owiń je folią i wstaw do lodówki na 2-3 dni. Rozwałkuj je na grubość 4 mm i wytnij pierniki. Potem przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 9 minut w temperaturze 180°C. 

Przygotowanie lukru: Białko utrzyj z cukrem na gęstą masę. Lukrem polewaj pierniki, a wykałaczką twórz wzorki.

Przygotowanie polewy (może być zamiast lukru):  Rozpuść w garnuszku śmietankę, tabliczki czekolady i masło. Czekoladowa masą polej pierniki i posyp je dodatkowo cukrem lub innymi ozdobami. 

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy