Piernik przekładany w czekoladzie
Domowe powidła wykorzystane w przepisie podkreślą smak.
Przygotowanie:
Stop w rondelku 500 g miodu z masłem i cukrem. Odstaw do wystudzenia. Mąkę wymieszaj w miseczce z 50 g mielonych orzechów laskowych, solą oraz przyprawą korzenną do piernika. Sodę oczyszczoną rozpuść w mleku. Wlej do miseczki z mąką i orzechami. Wbij jajka. Wlej przestudzony miód z masłem. Zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto podziel na trzy równe porcje. Każdą część cienko rozwałkuj i ułóż na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 13-15 minut. Odstaw do przestudzenia.
W tym czasie pozostały miód rozpuść na patelni. Wsyp pozostałe orzechy i dobrze wymieszaj. Czekoladę stop w kąpieli wodnej (nad parującą wodą).
Jeden z piernikowych placków posmaruj śliwkowymi powidłami. Przykryj drugim blatem i lekko dociśnij. Na nim rozsmaruj masę orzechową. Przykryj ostatnim plackiem, lekko dociśnij. Wierzch piernika posmaruj stopioną czekoladą. Udekoruj migdałami.
Zobacz także: