Reklama

Podwójny makowiec

Składniki na ciasto

  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 5 łyżek mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 5 dag świeżych drożdży

Składniki na masę

  • 20 dag maku niebieskiego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • po 2 łyżki bułki tartej i kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 szklanki posiekanych
  • bakalii
  • aromat migdałowy lub pomarańczowy

Przygotowanie:

Mak zalać wrzątkiem. Gdy woda wystygnie, przecedzić, zemleć dwa razy w maszynce do mięsa, przy trzecim mieleniu dodawać na przemian mak, cukier, bułkę tartą i bakalie. Masę wymieszać z miodem, skórką pomarańczową, 2 żółtkami, paroma kroplami aromatu i pianą ubitą z białek.

Przygotować ciasto - mleko podgrzać, dodać cukier i rozkruszone drożdże, wymieszać. Masło rozpuścić w rondlu, przestudzić. Jajka rozkłócić. Wilgotne składniki przelać do miski z przesianą mąką, zagnieść ciasto, zwinąć w kulę, przełożyć do dużej miski z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię (zajmuje to ok. 30 min), wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i ponownie zagnieść.

Reklama

Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na długość blachy. Na każdym blacie rozłożyć połowę masy makowej, zwinąć jak roladę, końce skleić. Makowce ułożyć jeden na drugim w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na ok. 35-45 min.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy