Przykryj śledzia pierzynką. Goście będą pod wrażeniem
Warstwowa sałatka podawana na zimno coraz częściej gości na polskich stołach.
Przygotowanie:
Wymoczone przez kilka godzin śledzie osusz i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Ziemniaki i marchew dokładnie wyszoruj i przełóż do garnka.
Zalej wodą i gotuj do miękkości. Buraki umyj i ugotuj w osobnym garnku. Obierz ugotowane na twardo jajka. Zetrzyj je, podobnie jak warzywa, na tarce o dużych oczkach. Możesz też wszystkie te składniki pokroić w kosteczkę.
W salaterce ułóż warstwami: śledzie, oprószoną pieprzem marchew, majonez, ziemniaki, cebulę, znów warstwę majonezu, buraczki, a na końcu jajka. Wstaw potrawę na dłuższą chwilę do lodówki do "przegryzienia się" smaków.
Zobacz także: