Sernik z kakaową kruszonką
Sernik z ciastem kakaowym i mandarynkami.
Przygotowanie:
Stopić 12 dag masła. Mąkę wymieszać z 12, 5 dag cukru, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać żółtko i 4 łyżki soku z cytryny. Dolać stopione masło i zagnieść ciasto na kruszonkę. Odstawić ją do lodówki.
Resztę masła utrzeć z 7,5 dag cukru na puszystą masę. Ucierając, dodawać 6 łyżek soku z cytryny i 2 żółtka. Gdy składniki dobrze się połączą, dołożyć twaróg i mannę. Białka ubić na sztywno. Pianę delikatnie wymieszać z masą serową. Dodać odsączone z zalewy mandarynki.
Blachę (23x23 cm) wyłożyć pergaminem. Spód wylepić 3/4 kruszonki. Na to wyłożyć masę serową z mandarynkami. Wierzch posypać resztą kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 60 minut. Po wystudzeniu sernik ewentualnie oprószyć kakao.
Zobacz także: