Reklama

Chcesz mieć piękne i gęste włosy? To powinno znaleźć się na twoim talerzu

Każda kobieta marzy o tym, by mieć piękne i gęste włosy. Dobre kosmetyki i codzienna pielęgnacja wpływają na kondycję włosa, ale pełnego sukcesu nie da się osiągnąć bez dostarczania organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Oto kilka produktów, które muszą znaleźć się na twoim talerzu.

Mocne i gęste włosy to ogromny atut, jednak nie każda kobieta może się nim pochwalić. Modelowanie i suszenie osłabiają kondycję włosa. Próbujemy ratować się suplementami diety i preparatami, jednak nawet najlepsze produkty działają tylko na zewnętrzną część włosa. Ważne jest, by wzmacniać go także od wewnątrz.

Z badań wynika, że piękne i lśniące włosy zawdzięczamy w dużej mierze zdrowej i dobrze zbilansowanej diecie. Dostarczanie odpowiedniej ilości witamin, a także składników mineralnych i białka, z których nasze włosy są zbudowane, znacząco poprawi ich stan.

Reklama

Jeśli mamy niedobór cynku lub miedzi w organizmie, to także we włosach następuje spadek poziomu tych mikroelementów. W efekcie łamią się i tracą blask. Zatem co jeść, by nasze włosy miały wszystko, czego im potrzeba?

Składniki mineralne

Minerałem, który pomaga utrzymać włosy w dobrej kondycji jest cynk. To bardzo ważny składnik, jego niedobór może doprowadzić nawet do łysienia. Duże ilości cynku znajdziemy w roślinach strączkowych - fasoli, bobie, grochu; w owocach morza, rybach, ostrygach, chudym mięsie, a także w żółtym serze, migdałach, orzechach, pestkach dyni, ziarnach soi i w razowym pieczywie.

Włosy są piękne, gdy dostarczamy odpowiedniej ilości magnezu. Dlatego warto do codziennej diety wprowadzić takie produkty, jak zboża, banany, mleko, mięso, otręby pszenne, a także zielone warzywa liściaste.

Jeśli włosy są słabe i wypadają to oznaka, że w naszym organizmie znajduje się zbyt mało żelaza. Żelazo możemy podzielić na hemonowe i niehemonowe. Hemonowe znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. w mięsie, wątróbce i w mleku. Niehemonowe są w warzywach zielonych, a także w suszonych owocach i orzechach.

Wpływ na kondycję włosa ma miedź. Duże jego ilości zawarte są w zielonych warzywach i orzechach. Nie można zapominać również o dostarczaniu protein, które znajdziemy w wołowinie (zaleca się spożywanie jej dwa razy w tygodniu), a także nabiale, mięsie z indyka i kurczaka.

Budulcem zdrowych i mocnych włosów są aminokwasy siarkowe. Ich źródłem jest białko zwierzęce, dlatego na naszym talerzu regularnie powinny pojawiać się jajka, ryby, mięso, a także potrawy z żelatyną, na przykład galaretki.

Składnikiem, który przyczynia się do wzmocnienia włosów i przyspiesza ich przyrost jest krzem. Organizmowi należy dostarczać dziennie 20-30 mg krzemu. Duże jego ilości są w rzodkiewce, pieczarkach, kalafiorze, ciemnym pieczywie, burakach, porze, pietruszce, a także w płatkach owsianych.

Niezmiernie ważną rolę odgrywają także nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich niedobór może prowadzić do łysienia, sprawia, że włosy tracą blask i stają się matowe. Dlatego należy pamiętać, by w naszym menu znalazły się rośliny liściaste, ryby i oleje; warto także pić tran.

Ze zmianami hormonalnymi (związanymi z procesem starzenia) możemy sobie poradzić zwiększając ilość spożywanych antyoksydantów. Korzystne dla zdrowego odżywiania są kolorowe produkty. Czerwone - np. wiśnie, granaty, truskawki, pomidory. Pomarańczowe - pomarańcze, mango, brzoskwinie, dynia, słodkie ziemniaki, marchew. Zielone - szparagi, brokuły, zielona fasola, kiwi, kapusta, winogrona. Fioletowe - śliwki, rodzynki, figi, jeżyny, borówki.

Witaminy

Włosy mają połysk i są dobrze odżywione, jeśli w naszym organizmie jest wystarczająca ilość witamin. Bardzo ważne jest dostarczanie witamin z grupy B - ich źródłem są warzywa strączkowe, podroby, drób, ryby, jaja i produkty zbożowe, jak kasze, ryż i pełnoziarniste pieczywo.

Wpływ na kondycję włosa mają także witaminy z grupy C, które znajdziemy w owocach cytrusowych, w pomidorach i papryce; i z grupy A - są w wątróbce, jajkach, tranie i w mleku. Cenna jest również prowitamina A, czyli beta-karoten - by ją dostarczyć, powinniśmy spożywać brukselkę, sałatę, brokuły, szpinak, marchew, brzoskwinie i morele.

Nie można zapominać o witaminie E, którą znajdziemy w sałacie, orzechach (przede wszystkim w orzechach nerkowca, migdałach, orzechach włoskich i laskowych), a także w kiełkach i olejach roślinnych.

Szkodliwe czynniki

Ale to nie wystarczy, by osiągnąć sukces. Konieczne jest także wyeliminowanie czynników i produktów szkodliwych. Ciągły pośpiech i stres osłabiają cały organizm, a więc odbijają się także na kondycji włosów. Ponadto z diety trzeba wyeliminować alkohol, mocną kawę, herbatę i ostre przyprawy.

Warto ograniczyć spożywanie potraw zawierających nasycone tłuszcze zwierzęce, czyli przede wszystkim dań typu fast food - hamburgerów, frytek, hot-dogów. Włosom szkodzi nadmiar słodyczy, cukru, białego pieczywa, czy winogron - przetłuszczają się, gdy w diecie jest za dużo cukrów prostych; prowadzi to także do powstawania łupieżu.

Zły wpływ ma nieumiarkowanie w spożywaniu produktów zawierających szczawiany - przeszkadzają one w prawidłowym przyswajaniu cynku, wapnia i magnezu. Duża ich ilość jest w rabarbarze, botwince, szpinaku i oczywiście w szczawiu.

Należy ponadto zmniejszyć ilość soli, a do diety wprowadzić jod, który ma korzystny wpływ na porost włosów. Źródłem jodu są chude ryby morskie, ser żółty i brokuły.

.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy