Reklama

Ciasto drożdżowe. Wiemy jak zachować jego świeżość

Ciasto po wyrobieniu warto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Czas przyrządzenia: 140
Składniki dla: 12

Składniki

  • 50 g drożdży
  • 100 ml mleka,
  • 200 g homogenizowanego serka waniliowego
  • 4 żółtka
  • 5 szklanek mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 g masła
  • szklanka rodzynek
  • łyżeczka soli

Podgrzewam mleko, wkruszam drożdże, dodaję 2-3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, mieszam. Odstawiam do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczam i studzę. Żółtka ucieram z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję serek homogenizowany i wyrośnięty rozczyn, mieszam. 

Stopniowo łączę z mąką i zagniatam ciasto. Pod koniec dodaję masło i wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. 

Rodzynki zalewam ciepłą wodą. Po kwadransie dokładnie osączam i dodaję do ciasta, wyrabiam. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Wierzch smaruję żółtkiem jaja wymieszanym z mlekiem i piekę 40 minut w 180ºC.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | ciasto | święta | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy