Reklama

Reklama

Ćwikła z chrzanem

Ćwikła wyśmienicie komponuje się z ziemniakami, kaszami, mięsami i zimną płytą.

Składniki

  • 750 kg buraków
  • 100 g tartego chrzanu
  • 50 ml octu winnego
  • sól
  • cukier
  • szczypta kminku

Przygotowanie:

Buraki dokładnie umyć i osuszyć. Piec w piekarniku przez jedną godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Wyjąć i obrać. Po wystygnięciu zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wymieszać z chrzanem. W małym garnku zagotować ocet z solą, cukrem i zmielonym kminkiem.

Przecedzić przez sitko, dodać do buraków i wymieszać.

Można podawać od razu lub przechowywać bez pasteryzowania w słoiku w lodówce 2 tygodnie.

Zobacz także:

Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy