Reklama

Piernik sułtański

Pyszny, ale wymaga trochę czasu.

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki Dekoracja

  • polewa z mlecznej czekolady
  • posiekane orzechy

Składniki Masa

  • 25 dag masło
  • 2 szklanki mleko
  • 25 dag bakalie
  • 30 dag cukier puder
  • 4 łyżki kasza manna
  • 20 dag powidła śliwkowe

Składniki

  • 1 opakowanie przyprawa do piernika
  • 10 dag cukier
  • 15 dag płynny miód
  • 20 dag masło
  • 1 łyżka soda oczyszczona
  • 4 łyżki mleko
  • 3 sztuki żółtko
  • 50 dag mąka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób mikserem na jednolitą masę. Ciasto przykryj, odstaw do lodówki na dobę. Następnego dnia podziel ciasto na 4 części, każdą ułóż w osobnej foremce (tortownicy). Piecz po ok. 45 minut w temp. 180°C. Ostudź.

Przygotuj krem: w rondelku zagotuj mleko, wsyp kaszę mannę i cukier, gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po łyżce kaszki, ewentualnie dodaj kilka kropel zapachu waniliowego. Na koniec ostrożnie wymieszaj z drobno pokrojonymi bakaliami. Placki przekładaj na przemian powidłami i kremem, dociśnij. Mocno ochłodź. Następnie polej czekoladą, posyp orzechami.

Reklama

Zobacz także:

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy