Reklama

Reklama

Świąteczny stół u Magdy Gessler

Chciałabyś przygotować pyszne dania i szukasz inspiracji? Zobacz, co na magiczny czas świąt proponuje znana restauratorka.

Zawsze podkreśla znaczenie tradycji i konieczność dbania o świeżość produktów. Nic dziwnego, że dla wielu Polaków stała się prawdziwym kulinarnym autorytetem. Jak można się domyślić, jej propozycje dań na świąteczny stół są mocno osadzone w polskiej tradycji, a sposób przygotowania doprowadzony jest do perfekcji w najdrobniejszych szczegółach.

Barszcz wigilijny z uszkami

Składniki

  • 1 kg obranych buraków
  • 5 ząbków czosnku
  • grzyby suszone (ilość wedle uznania)
  • 3 l wywaru warzywnego
  • winne jabłko
  • zakwas z buraków
  • 35 dag ugotowanych suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
  • cebula
  • sól i pieprz
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki masła

Buraki i grzyby zalej wywarem i gotuj na średnim ogniu, aż buraki będą miękkie. Przecedź. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, dodaj zakwas, przekrojone główki czosnku, jabłko pokrojone na ćwiartki, sól oraz pieprz. Całość podgrzewaj 15 minut, nie gotuj. Mąkę połącz z żółtkiem, łyżeczką soli i dolewając ciepłej wody zagnieć ciasto.

Reklama

Na reszcie masła zeszklij posiekaną cebulę, dodaj odłożone z barszczu grzyby i natkę pietruszki. Podsmaż i dopraw solą oraz pieprzem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij małe kółka. Na środku ułóż nadzienie i zlep uszka. Gotuj w lekko osolonej wrzącej wody, aż wypłyną na powierzchnię. Wkładaj po kilka na talerz i zalej barszczem, możesz lekko posypać natką.

Karp faszerowany grzybami

Składniki

  • 2 kg karpia
  • 40 dag suszonych podgrzybków
  • 2 duże cebule
  • masło
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • cytryna
  • pomidorki koktajlowe
  • marynowane pieczarki
  • papryka czerwona

Rybę wypatrosz, pozostawiając głowę. Usuń jednak oczy i skrzela. Następnie dokładnie umyj i osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki na pięć godzin.

Wcześniej namocz grzyby. Ugotuj je w tej samej wodzie, odsącz i drobno posiekaj. Cebule i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę pokrój w kostkę, usmaż na łyżce masła. Dodaj podgrzybki, podsmaż, podlej odrobiną wody spod grzybów i duś przez kilka minut. Pod koniec przypraw solą i pieprzem.

Wymieszaj. Tak przygotowanym farszem napełnij karpia, zepnij wykałaczkami i zasznuruj dratwą. Rybę ułóż w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, polej 4 łyżkami roztopionego masła i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 60 minut w temperaturze 180°C. Podczas pieczenia podlewaj powstałym sosem. Po upieczeniu podziel karpia. Udekoruj natką, pomidorkami koktajlowym i pieczarkami. Skrop cytryną.

Pierogi z kapustą

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki masła
  • 20 dag suszonych grzybów
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 4 duże cebule
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • olej lniany

Kapustę odciśnij, posiekaj i ugotuj do miękkości w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie wystudź, odciśnij, i ponownie posiekaj. Grzyby dokładnie opłucz, gotuj przez pół godziny i wyjmij (wywar odłóż, później możesz wykorzystać go do ugotowania zupy grzybowej). Kapustę i grzyby zmiel w maszynce. Cebule drobno posiekaj i podsmaż na oleju na złoty kolor (odłóż trochę do okraszenia). Dodaj kapustę i grzyby. Smaż chwilę, mieszając. Dopraw do smaku.

Na stolnicę przesiej mąkę. Zrób wgłębienie, wbij jajka i dodaj szczyptę soli. Wyrabiaj, dolewając wodę, na gładkie ciasto. Następnie podziel je na dwie części i zawiń w folię. Wałkuj porcjami, szklanką wykrawaj kółka, na środek kładź łyżkę nadzienia i zlepiaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia. l Pierogi podawaj z odłożoną cebulką.

Pieczona gęsina z pomarańczą

Składniki

  • 2 kg gęsi
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • kostka rosołowa
  • po garści grzybów, śliwek suszonych i rodzynek
  • 2 pomarańcze
  • 1 kg ziemniaków
  • sól i pieprz
  • olej
  • rozmaryn
  • majeranek

Gęś umyj i oczyść w środku. Następnie dokładnie natrzyj ją solą, pieprzem i majerankiem. Odłóż na godzinę do lodówki. W tym czasie kapustę opłucz i odciśnij. Włóż do garnka, wlej wodę i wrzuć kostkę rosołową. Dodaj grzyby, śliwki suszone i rodzynki. Całość zagotuj.

Gdy kapusta będzie miękka, odsącz ją i ułóż w brytfance. Na niej połóż gęś i obłóż pokrojonymi w dużą kostkę ziemniakami i plasterkami pomarańczy. Wlej olej. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piecz na małym ogniu w mocno nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. Pierś powinna być miękka już po dwóch godzinach (1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia).

Podczas pieczenia kapusta leżąca pod gęsiną zwykle się mocniej przypieka. Tę nieprzypieczoną wygarnij więc spod mięsa i odłóż w ciepłe miejsce. Będzie można ją podać jako dodatek do drugiego dania.

Mięso podawaj na gorąco z pieczonymi ziemniakami lub na zimno z chrupiącym pieczywem i chrzanem. Udekoruj świeżymi gałązkami rozmarynu.


Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy