Reklama

Reklama

Wielkanocne inspiracje

Trzy świąteczne serniki

Z konfiturą, na kruszonce lub gotowany - wybierz i przygotuj swój ulubiony sernik. Bez tego ciasta nie ma świąt!

Na kruchym cieście


Składniki dla: 16

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 margaryna lub masło

Składniki na masę serową

  • 1 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka kaszy manny,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru,
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g rodzynek, migdałów itp.

Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy szybko na stolnicy, następnie dzielimy na pół i wkładamy na dwie godziny do zamrażalnika. (Białka zachowujemy, gdyż będą nam potrzebne do masy serowej). Na spód tortownicy wyłożonej pergaminem ścieramy na tarce jedną część ciasta. Podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Masa: Cztery żółtka i połowę cukru ucieramy na puszystą masę. Ucierając, dodajemy partiami ser, wsypujemy kaszę mannę, budyń i umyte, osuszone rodzynki. Na koniec mieszamy z pianą ubitą ze wszystkich białek i reszty cukru. Masę wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Dopiekamy 50 minut w temperaturze 175-180ºC.

Reklama

>>>Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na sernik krakowski z konfiturą wiśniową<<<

Krakowski z konfiturą wiśniową

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru pudru,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 3 żółtka,
  • sól,
  • 2 łyżki śmietany

Składniki na masę serową

  • 1 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego,
  • 6 jaj,
  • 100 g masła,
  • 350 g cukru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • po 50 g rodzynek, migdałów, skórki pomarańczowej itp.,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • konfitura wiśniowa do dekoracji

Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto. Na godzinę wkładamy do lodówki. Nieco więcej niż połowę ciasta wałkujemy na grubość 1 cm, przenosimy na wałku na natłuszczoną blachę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 190ºC.

Masa: Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, dodajemy po jednym żółtku, a potem, nadal ucierając, po łyżce sera. Na koniec bardzo delikatnie mieszamy z pianą ubitą z pięciu białek, mąką ziemniaczaną i bakaliami.  Masę serową wykładamy na ostudzone ciasto. Z partii pozostałego ciasta formujemy na stolnicy wałeczki, które układamy po przekątnej na masie serowej tak, aby powstała kratka. Smarujemy roztrzepanym pozostałym białkiem i pieczemy około godziny w piekarniku o temperaturze 180ºC. Ciasto studzimy. W każdą kratkę wkładamy nieco konfitury z całą wisienką.

>>>Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na sernik gotowany z brzoskwiniami<<<

Gotowany z brzoskwiniami

Składniki

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego,
  • 2 jajka,
  • 150 g masła lub margaryny,
  • szklanka cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • szklanka bakalii (rodzynki, posiekane migdały, skórka pomarańczowa itp.),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • opakowanie podłużnych lub okrągłych biszkoptów,
  • puszka brzoskwiń lub moreli w słodkiej zalewie,
  • galaretka owocowa

Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Nie przerywając ucierania, dodajemy do masy po łyżce sera. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek i przygotowanymi bakaliami.

Masę serową przekładamy do płaskiego rondla i na małym ogniu, mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Gdy ser zgęstnieje, dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę gotujemy. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami. Zalewamy ciepłą masą serową. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 2/3 porcji wody podanej na opakowaniu. Wierzch zimnego sernika dekorujemy owocami. Zalewamy tężejącą galaretką. Sernik chłodzimy.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje