Yerba nie taka zdrowa, jak sądzono? Wyniki badań zaskakują
Jeszcze do niedawna picie yerby było niezwykle popularne i propagowane zamiast picia herbaty czy kawy. Okazuje się jednak, że wybierając ten napój powinniśmy zastanowić się nad jego prozdrowotnością i zwrócić uwagę na pewne czynniki, które mogą prowadzić do powstania komórek nowotworowych.

Ciemna strona yerby? Badania zaskakują
Wiele osób na przestrzeni ostatnich lat zmieniło swoje nawyki i zastąpiły herbatę czy kawę yerbą. Przez lata była wychwalana i rzeczywiście ma wiele swoich zalet.
Ma w sobie witaminy, m.in. C, E, a także te z grupy B. Posiada minerały - potas, magnez, żelazo, cynk, mangan, a także polifenole i antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, wspierają układ odpornościowy i spowalniają procesy starzenia.
Zobacz również:
Jednak okazuje się, że ma także swoją mroczną stronę.
Przeprowadzono wiele badań mających na celu ustalenie ryzyka zachorowania na różne rodzaje nowotworów przy piciu herbaty yerba mate.
Jedno z badań opublikowane w czasopiśmie "Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention" sugeruje, że herbata ta może zwiększać ryzyko zachorowania na raka płuc oraz nowotwory układu pokarmowego, takie jak rak przełyku, rak żołądka, rak jelita grubego, rak trzustki i rak wątroby.
Wnioski badaczy zmieniają perspektywę patrzenia na yerbę

Eksperci sugerują, że dzieje się tak dlatego, że herbata zawiera substancję rakotwórczą o nazwie wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA).
WWA można znaleźć również w takich produktach, jak grillowane mięso i dym tytoniowy.
Eksperci tego badania stwierdzili w opisie wyników, że picie mate, naparu z ziela ostrokrzewu paragwajskiego, jest bardzo popularne w wielu krajach Ameryki Południowej i wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka przełyku.
"To zwiększone ryzyko może wynikać z picia bardzo gorącej yerba mate lub z potencjalnie rakotwórczych zanieczyszczeń zawartych w yerba mate, takich jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne".
W dalszej analizie badania eksperci odkryli, że może ono "potroić ryzyko" zachorowania na raka przełyku.
Lekarze badali już wcześniej sposób, w jaki ludzie piją herbatę, i jego związek z rakiem przełyku.









