SPOŁECZEŃSTWO | Wtorek, 16 lutego 2021 (14:00)
Powoli oswajamy się ze świadomością, jak duży wpływ na kondycję planety mają nasze codzienne wybory. Uważnie warto przyglądać się jednak nie tylko kwestii transportu, odpadów i ogrzewania domu, ale i temu, co każdego dnia kładziemy na talerzu. Co więcej: jeśli dziś sami nie zaciśniemy pasa, natura prawdopodobnie wkrótce zrobi to za nas.
1 / 11
Awokado Obiekt kulinarnej fascynacji millenialsów i ulubieniec dietetyków. Nic dziwnego: awokado jest nie tylko smaczne, ale również zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, takich jak potas, miedź, fosfor, magnez, żelazo, witaminy A, C, E i K oraz kwas foliowy. Zdawałoby się: ideał. Tyle tylko, że ten ideał do Europy trzeba sprowadzać z drugiego końca świata. Ekolodzy już od jakiegoś czasu alarmują, że pod uprawę awokado wycina się ogromne połacie lasu w Meksyku i Peru, często z naruszaniem prawa.
Źródło: 123RF/PICSEL