Reklama

Nasiona chia. Czym tak naprawdę jest szałwia hiszpańska?

Nasiona chia święcą obecnie triumfy popularności. Na temat ich działania wypowiada się sama Oprah Winfrey, a także wielu blogerów kulinarnych i zwykłych użytkowników. W sieci krąży mnóstwo przepisów z ich wykorzystaniem i cały czas przybywają nowe. Co takiego jest w tych nasionach, że na ich punkcie oszalał cały świat?

Chia, to nic innego jak szałwia hiszpańska. Ojczyzną tej rośliny są kraje Ameryki Południowej, gdzie od setek lat doceniane są jej walory zdrowotne, wpływające na wydolność i wytrzymałość naszego organizmu. Cudowne właściwości tych niewielkich nasion, wykorzystywali już Majowie i Aztekowie – uważając, że ich regularne spożywanie dodaje energii, a także poprawia zdolność koncentracji i kojarzenia. Obecnie nasiona chia zalicza się do grupy produktów superfoods, ponieważ zawartością składników odżywczych, zdecydowanie przewyższają inne składniki naszej codziennej diety.

Reklama

Co takiego jest w nasionach chia?

Nasiona chia odznaczają się przede wszystkim doskonałym składem. Zwierają one ponad dwa razy więcej protein niż inne popularne zboża – to cenne źródło łatwo przyswajalnego białka. Do tego są bogatsze w wapń niż mleko i zawierają też więcej żelaza niż szpinak. „Nasiona chia wyróżniają się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, w idealnych dla nas proporcjach 1:6. Taki skład korzystnie wpływa na zdolność koncentracji, pracę serca i naczyń krwionośnych. Stężenie kwasów tłuszczowych wynosi tu ok. 60% To znacznie więcej niż w uznawanym za skarbnicę tych składników łososiu atlantyckim. Jest to głównie kwas alfa-linolenowy, który jest niezbędny w diecie, a nasz organizm sam go nie produkuje” – mówi Michał Pelc z ekologicznych delikatesów internetowych drpelc.pl. Kwasy omega 3 pozytywnie działają na układ nerwowy, wyciszają i łagodzą objawy depresji, co sprawia, że osoby mające np. stresującą pracę powinny włączyć do swojej diety bogate w nie produkty.

Nasiona chia charakteryzują się również dużą zawartością magnezu, fosforu, miedzi i cynku oraz witamin z grupy B. Te składniki mineralne odpowiedzialne są za stan naszych kości, skóry, włosów i paznokci, wzmacniają system immunologiczny, regulują pracę serca, ciśnienie krwi i zapobiegają chorobie wieńcowej. Już jedna porcja nasion chia (ok. 28 g) pokrywa z znacznym stopniu dzienne zapotrzebowanie na te niezbędne minerały i dostarcza:

- błonnik: 11 g

- białko: 4 g

- tłuszcz: 9 g (z czego 5 g Omega-3)

- wapń 18% ZDS (zalecane dzienne spożycie)

- mangan: 30% ZDS

- magnez: 30% ZDS

- fosfor: 27% ZDS

Strzał w dziesiątkę dla sportowców i odchudzających się 

Co jest charakterystyczne dla nasion chia? Przede wszystkim to, że zalane wodą, mlekiem, sokiem lub innym płynem pęcznieją. Powstaje z nich galaretka, która zjedzona na bardzo długo zapewnia uczucie sytości. Dlatego też wielu dietetyków poleca szałwię hiszpańską osobom będącym na dietach odchudzających. Nasiona chia regulują trawienie i wspomagają pracę jelit (ułatwiając wydalanie toksycznych produktów przemiany materii i złogów). Chia skutecznie hamuje apetyt na słodycze, co jest istotne nie tylko dla diabetyków i osób odchudzających się, ale również dla sportowców i osób regularnie ćwiczących. Potwierdzeniem tej tezy może być żyjące w Meksyku plemię długodystansowych biegaczy, którzy są w stanie przebiec nawet do 160 km dziennie. Zwrócono uwagę na to, że ważnym elementem ich diety są właśnie nasiona szałwii hiszpańskiej.

Z czym to się je?

Fani chia prześcigają się w pomysłach na ich wykorzystanie. Zadanie ułatwia im fakt, że mają one neutralny smak, dlatego też łatwo je łączyć z dowolnymi produktami. Prosto z opakowania można posypać nimi musli, dodać do jogurtu lub sałatki. Nie zawierają glutenu, więc nadają się dla osób na dietach bezglutenowych. Po zmieleniu można je również dodać do mąki na ciasto lub chleb. Używa się też ich jako naturalnego zagęstnika do zup, sosów, skake’ów i popularnych szczególnie latem smoothies. Przepis na przyrządzanie nasion chia jest chyba najprostszym przepisem na świecie - wystarczy tylko zalać dwie łyżki stołowe ziaren 200 ml mleka migdałowego lub sojowego i pod przykryciem zostawić w lodówce na noc. Powstanie z tego galaretka, do której rano można dodać owoce, orzechy lub płatki śniadaniowe. „Można  pokusić się o oryginalne receptury i zrobić meksykański napój Chia fresca. W tym celu do szklanki wody trzeba dodać 1 łyżkę nasion chia, 2 łyżeczki miodu, sok z limonki i wszystko dokładnie wymieszać oraz odczekać chwilę – by napój zaczął żelować” – dodaje Michał Pelc.

Jeszcze jakiś czas temu wydawało się, że nasiona chia są tylko trendem, który jak to zwykle z trendami bywa, wkrótce przeminie. Nic bardziej mylnego! Szałwia hiszpańska z hukiem weszła i na stałe zagościła na naszych stołach. I bardzo dobrze.


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy