Reklama

Wszyscy zagrypieni? Jak możesz się uchronić?

Nie sposób się przed nią ustrzec w stu procentach. Grypa przenoszona jest drogą kropelkową, a wirus może przeżyć kilkanaście godzin, np. na klamkach czy poręczach w autobusie, zanim dopadnie człowieka! Jeśli jednak zadbasz o podniesienie odporności, znacznie zwiększysz swoje szanse na uniknięcie infekcji. Nawet w okresach wzmożonej zachorowalności.

Moc w cebuli

Wykorzystaj ją, by wzmocnić odporność. Obierz główkę, umyj i przepuść przez sokowirówkę. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Pij codziennie jedną łyżkę stołową soku. Kurację przeprowadzaj przez dwa tygodnie, potem zrób sobie dwutygodniową przerwę i zacznij od nowa (powtarzaj tak przez cały okres przeziębień).

Reklama
  • Zrób sobie także syrop. Cebulę drobno posiekaj, przełóż do głębokiego talerza, posyp obficie cukrem, następnie przykryj płaskim talerzem i dociśnij. Po kilku godzinach cebula puści sok. Zlej go do szczelnie zamkniętego słoika, trzymaj w zaciemnionym i chłodnym miejscu. Pij minimum trzy łyżeczki syropu dziennie.

Najwięcej witaminy

W postawieniu szlabanu zarazkom pomoże ci też witamina C - już szklanka soku pomarańczowego (ale świeżo wyciśniętego!) wystarczy, żeby zaspokoić ok. 70 procent dziennego zapotrzebowania.

  • Nie żałuj też sobie natki pietruszki - jedna łyżka zieleniny pokryje twoje dzienne zapotrzebowanie nie tylko na witaminę C, ale i A.
  • Poza dodawaniem natki do zup, spróbuj przygotować sobie pesto: zblenduj krótko doprawione solą i czarnym pieprzem dwa pęczki natki pietruszki, garść migdałów, łyżeczkę skórki otartej z cytryny, dwa ząbki czosnku. Dodaj 3-4 łyżki oliwy i ponownie wszystko miksuj przez kilka sekund. Możesz takie pesto podawać np. z makaronem, na kanapkach lub jako dodatek do sałatek.


Miód i spółka

Aby twój układ immunologiczny działał niczym dobrze naoliwiona maszyna, zaprzyjaźnij się z miodem. Pamiętaj przy tym, że najwyższą aktywność antywirusową wykazują miody spadziowe i manuka, niższą - lipowy.

  • Możesz też połączyć wielkie moce miodu z nie mniejszym "mocarzem" - czosnkiem. Dziesięć ząbków obierz, przeciśnij przez praskę i przełóż do słoika z siedmioma łyżkami miodu. Składniki powinny macerować się przez tydzień w chłodnym miejscu. Aby zapobiec grypie, przyjmuj łyżeczkę na pusty żołądek. A jeśli choroba się już rozwinęła - zjadaj do pięciu łyżeczek dziennie.

Probiotyki

Jak najczęściej (szczególnie teraz, zimą) sięgaj po surówki z kiszonej kapusty i kiszone ogórki. To skarbnica witamin, ale przede wszystkim źródło żywych kultur bakterii, które mają przybliżony skład do tych "dobrych" bakterii, bytujących w jelitach. A to właśnie mikroflora jelitowa odpowiada za odporność na infekcje.

  • Zadbaj także o to, by w twoim porannym menu znalazł się jogurt lub kefir. Śniadanie zawierające probiotyki zmniejsza ryzyko zarażenia się grypą o 12 procent.

Woda to podstawa

Pij przynajmniej osiem szklanek wody dziennie. Herbatki ziołowe i zupy oraz bogate w wodę warzywa i owoce także podniosą nawodnienie organizmu, które jest niezwykle istotne w profilaktyce grypy.

  • Wskaźnikiem tego, czy twój poziom nawodnienia jest dobry, będzie kolor moczu. Jasnożółty (im jaśniejszy tym lepszy) świadczy o dobrym stanie, ciemnożółty - sygnalizuje odwodnienie.

Daj sobie cynk

Niezwykle przydatny - zarówno w leczeniu jak i zapobieganiu infekcjom - jest także cynk, ponieważ wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

  • Bogatym jego źródłem są mięsa, np. wołowina i drób, wątroba cielęca. Aby go sobie dostarczyć, jedz też kabaczki, dynie, arbuzy oraz kiełki dyni i słonecznika.
  • Jego przyswajalność poprawiają tłuszcze, np. oliwa z oliwek. Największymi wrogami cynku są zaś alkohol, cukier i produkty wzbogacone w żelazo (np. płatki zbożowe).

Anna Strąk

Zobacz również:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy