ZDROWIE | Piątek, 23 października 2020 (18:05)
Witamina D nazywana jest „witaminą odporności”. Jej niedobory zagrażają nam szczególnie jesienią, kiedy ekspozycja na słońce nie jest dostateczna. W jaki sposób uzupełniać ją w organizmie?
1 / 4
Ostatnie badania naukowców z University of Birmingham potwierdziły, że niedobór witaminy D może zwiększać podatność na zakażenie koronawirusem oraz ryzyko ciężkiego przebiegu choroby i śmierci. Aby organizm mógł samodzielnie wytworzyć witaminę D z prowitaminy obecnej w skórze niezbędne jest oddziaływanie promieni słonecznych. Już 15-20 minut spaceru w godzinach 10-15 zapewni nam odpowiednią dawkę. W sezonie jesienno-zimowym, kiedy dni są krótkie i pochmurne, warto uzupełnić dietę w produkty zawierające tę witaminę. Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Norma spożycia to dla osób dorosłych 20-25 µg/dzień. Jakie produkty zawierają jej najwięcej?
Źródło: 123RF/PICSEL