ZDROWIE | Wtorek, 27 października 2020 (17:07)
Coraz częściej zwracamy uwagę na jakość zjadanego przez nas jedzenia. Chcemy, aby produkty były zdrowe i ekologiczne. Informacji na ich temat szukamy zazwyczaj w internecie, a przecież krąży tam wiele mitów na temat żywności. Oto najczęściej powielane stereotypy dotyczące zdrowego i szkodliwego jedzenia.
1 / 6
Oliwa to najlepszy tłuszcz Nie można zaprzeczyć, że oliwa jest cennym źródłem kwasów omega3, witamin i antyoksydantów. Jeśli jednak spojrzymy na skład tłuszczu, to wspomniany kwas stanowi niewielką jego część, bo niecały jeden proc. Okazuje się, że znacznie więcej kwasów omega3 zawiera owiany złą sławą olej rzepakowy (ponad 11 proc.). O oleju rzepakowym krążą różne informacje. Najczęściej zwraca się uwagę na stosunek jego ceny oraz oliwy. Skoro jest prawie trzykrotnie droższa, to przecież musi iść za tym również jakość. Wszystko zależy od tego, w jaki olej rzepakowy się zaopatrzymy. Jeśli sięgamy po tłuszcz nierafinowany, z pierwszego tłoczenia, to możemy być pewni, że nie zawiera on szkodliwych dla zdrowia substancji. Oliwa również ma różne stopnie jakości. Dla przykładu typ „pomace” to same wytłoczyny, które można postawić na równi ze słabej jakości olejem roślinnym.
Źródło: 123RF/PICSEL