ZDROWIE | Poniedziałek, 28 grudnia 2020 (13:51)
Zima to pora roku, podczas której musimy szczególnie zaopiekować się organizmem, narażonym na infekcje i choroby. Jak naturalnie wspomóc odporność? Najlepiej za sprawą zbalansowanej diety, opartej na sezonowych produktach. Te dostarczą nam odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Oto kilka z nich!
1 / 7
Buraki Korzenie buraków to jedno z ulubionych i najzdrowszych warzyw w Polsce. Można przyrządzać je w różny sposób: smażyć, piec, dodawać do sałatek, gotować na nich zupy. Są słodkie w smaku, ponieważ cechują się najwyższą zawartością cukru ze wszystkich znanych nam warzyw. Mając na uwadze ten fakt, warto ograniczyć spożywanie buraka do kilku razy w tygodniu. Buraki mogą zwiększyć wytrzymałość ciała, załagodzić stany zapalne, oczyszczać organizm oraz obniżać ciśnienie krwi. Wszystko za sprawą zawartości takich witamin jak A, E i K. Bulwy są również cennym źródłem żelaza, fosforu, wapnia i magnezu. Dzięki zawartości betaniny polecany jest przy infekcjach. Wspomoże również leczenie kaszlu – zarówno mokrego i suchego. Buraki poprawiają kondycję organizmu i wzmacniają układ odpornościowy.
Źródło: 123RF/PICSEL