Reklama

Inne spaghetti bolognese

Składniki

  • 2 nieduże cebule
  • seler
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1/4 l wytrawnego czerwonego wina
  • 2 szklanki bulionu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 2–3 ugotowane buraki
  • sól, pieprz, łyżeczka suszonego tymianku, liść laurowy
  • olej
  • 100 g sera feta

1. Obrane cebule siekamy, a seler kroimy w niedużą kostkę, podobnie jak ugotowane buraki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy mięso mielone. Dodajemy posiekaną cebulę, pokrojony seler, liść laurowy, doprawiamy pieprzem, solą, tymiankiem, zalewamy czerwonym winem oraz bulionem, mieszamy. Dusimy pod przykryciem 8-10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Na koniec łączymy z pokrojonymi burakami i dusimy jeszcze 2 minuty, co jakiś czas mieszając.

2. Równocześnie gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente, czyli żeby nie był zbyt miękki. Odcedzamy, ale nie przelewamy zimną wodą. Dodajemy gorący sos i mieszamy z makaronem. Spaghetti porcjujemy na talerze i posypujemy pokruszonym serem feta. Podajemy z sałatką z pomidorków cherry z cebulą i sosem balsamicznym.

Reklama

To najgorszy rodzaj tłuszczów. Sprawdź, jakich produktów unikać


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy