Reklama

Pierś z indyka z morelami

Połączenie owoców i mięsa daje niesamowity smakowy efekt.

Składniki

  • 2 kg fileta z indyka
  • 20 dag suszonych moreli
  • 2 duże winne jabłka
  • 1 duża cebula
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 kg brukselki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, tymianek, majeranek

Mięso umyć, rozciąć nożem tak, aby powstała kieszeń. Natrzeć z wierzchu i w środku solą, pieprzem i tymiankiem. Cebulę, morele i jabłka pokroić w kostkę, zmieszać z 2 łyżkami majeranku i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. 

Mięso nadziać i obwiązać nitką. Ułożyć w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, piec w temp. 180°C około 90 min. Po 45 min wlać bulion. 15 min przed końcem pieczenia posmarować miodem. 

Brukselkę oczyścić, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Indyka pokroić w grube plastry, podawać z brukselką, polać sosem spod mięsa. 

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy