Przepis na ciasto bananowe. Smaczne i banalnie proste!

Lekkie i rozpływające się w ustach ciasto bananowe idealnie pasuje do kawy oraz herbaty. Jest niezwykle delikatne, a jego wykonanie jest banalnie proste. Wystarczą składniki, które znajdują się niemal w każdej kuchni.

Ciasto bananowe pysznie smakuje polane lukrem, w towarzystwie owoców, czy też posmarowane kremem czekoladowym
Ciasto bananowe pysznie smakuje polane lukrem, w towarzystwie owoców, czy też posmarowane kremem czekoladowym123RF/PICSEL

Ciasto bananowe do kawy i herbaty

Ciasto bananowe to prosty deser, który przypadł do gustu wielu osobom. Pasuje zarówno do kawy, jak i herbaty i odznacza się niezapomnianym smakiem. Poza tym jest proste i niezwykle tanie. Nie wymaga drogich składników, a jego przygotowanie trwa zaledwie chwilę.

Ten wypiek sprawdzi się podczas wizyt niezapowiedzianych gości, ale także osłodzi długie, jesienne wieczory. Jego zaletą jest to, że można go łączyć z wieloma dodatkami. Ciasto bananowe pysznie smakuje polane lukrem, w towarzystwie owoców, czy też posmarowane kremem czekoladowym.

Poza tym to bananowe ciasto to opcja, dzięki której można ograniczyć marnowanie jedzenia. Zapewne każdy choć raz nie wiedział co zrobić z mocno dojrzałymi bananami. Warto więc pamiętać, by wykorzystywać je jako składnik prostego deseru.

Ciasto bananowe to prosty deser, który przypadł do gustu wielu osobom
Ciasto bananowe to prosty deser, który przypadł do gustu wielu osobom123RF/PICSEL

Przepis na ciasto bananowe

Składniki

  • 120 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 roztrzepane widelcem jajka
  • 4 dojrzałe banany rozgniecione widelcem
  • 1 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu

By przygotować to proste ciasto bananowe, wystarczy utrzeć masło z cukrem. Następnie do tak powstałej puszystej masy należy dodać banany, jajka oraz wanilię i wszystko dokładnie zmiksować.

Kolejnym krokiem jest dodanie wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem mąki. Wszystko znów należy zmiksować i gotowe.

Ciasto wystarczy przelać do foremki i piec w 180°C przez mniej więcej 60 minut. Po tym czasie ciasto należy wyjąć z piekarnika i ostudzić.

***

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: PoleśnikiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas