Przepis na ciasto bananowe. Smaczne i banalnie proste!
Lekkie i rozpływające się w ustach ciasto bananowe idealnie pasuje do kawy oraz herbaty. Jest niezwykle delikatne, a jego wykonanie jest banalnie proste. Wystarczą składniki, które znajdują się niemal w każdej kuchni.
Ciasto bananowe to prosty deser, który przypadł do gustu wielu osobom. Pasuje zarówno do kawy, jak i herbaty i odznacza się niezapomnianym smakiem. Poza tym jest proste i niezwykle tanie. Nie wymaga drogich składników, a jego przygotowanie trwa zaledwie chwilę.
Ten wypiek sprawdzi się podczas wizyt niezapowiedzianych gości, ale także osłodzi długie, jesienne wieczory. Jego zaletą jest to, że można go łączyć z wieloma dodatkami. Ciasto bananowe pysznie smakuje polane lukrem, w towarzystwie owoców, czy też posmarowane kremem czekoladowym.
Poza tym to bananowe ciasto to opcja, dzięki której można ograniczyć marnowanie jedzenia. Zapewne każdy choć raz nie wiedział co zrobić z mocno dojrzałymi bananami. Warto więc pamiętać, by wykorzystywać je jako składnik prostego deseru.
By przygotować to proste ciasto bananowe, wystarczy utrzeć masło z cukrem. Następnie do tak powstałej puszystej masy należy dodać banany, jajka oraz wanilię i wszystko dokładnie zmiksować.
Kolejnym krokiem jest dodanie wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem mąki. Wszystko znów należy zmiksować i gotowe.
Ciasto wystarczy przelać do foremki i piec w 180°C przez mniej więcej 60 minut. Po tym czasie ciasto należy wyjąć z piekarnika i ostudzić.
***
Zobacz także:
Placki ziemniaczane bez jajek? Jest na to sposób
Jego smak do złudzenia przypomina mięso. Seitan zrobisz w domu z dwóch składników
Dodaj do mielonych zamiast bułki tartej. Będą idealnie miękkie