KUCHNIA | Czwartek, 5 grudnia 2019 (17:13)
Okres przedświąteczny to czas porządków, gotowania, pieczenia i kupowania prezentów. By go trochę zaoszczędzić na spotkania z bliskimi, prezentujemy przepisy na słodkości, które możecie przygotować w dwa kwadranse.
1 / 8
Ciasto czekoladowe z malinami Składniki: 80 g masła lub oleju, 200 g ciemnej czekolady, 150 ml mleka, 2 jajka, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru, 250 g malin Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować metalową tortownicę o średnicy 24 cm. Na dnie położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz. Do rondelka włożyć masło lub wlać olej, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i na małym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia, dodać mleko oraz jajka, wymieszać na jednolitą masę - najlepiej trzepaczką rózgową. Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Przelać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników (tzn. aż surowa mąka nie będzie już widoczna). Dodać około 2/3 ilości malin i ponownie delikatnie przemieszać. Wyłożyć do formy, na wierzch wyłożyć resztę malin i powciskać je trochę w ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut (do suchego patyczka).
Źródło: 123RF/PICSEL