ZDROWIE | Poniedziałek, 14 grudnia 2020 (12:18)
Trawienie posiłków zależy od tego, z jakich produktów zostały przygotowane. Niektóre z nich mogą zalegać w układzie pokarmowym, powodując nieprzyjemne skutki uboczne. Wzdęcia, uczucie ciężkości i niestrawność to tylko kilka przykładów.
1 / 8
Orzechy O orzechach mówi się zazwyczaj w samych superlatywach. Są bogatym źródłem witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Udowodniono naukowo, że ich jedzenie wpływa zbawiennie na układ krążenia. Orzechy zmniejszają ryzyko zachoworań na cukrzycę. Chronią również przed zawałem serca i udarem mózgu. Spożywanie ich w zbyt dużych ilościach ma jednak poważne konsekwencje. Orzechy mogą powodować wzdęcia i bóle brzucha. Znajdujące się wewnątrz garbniki to substancje ciężkostrawne. Właśnie z tego powodu orzechy mogą długo zalegać w jelitach i je blokować. Szczególnie problematyczne dla układu pokarmowego są orzechy prażone i solone.
Źródło: 123RF/PICSEL