Jak usmażyć stek z polędwicy wołowej? Proste wskazówki dzięki którym twój stek będzie idealny!

Chcesz zaskoczyć swoich gości niebanalną potrawą? Zaserwuj im steki wołowe! To danie smakuje wyśmienicie nie tylko w restauracji, pod warunkiem, że wiesz jak je odpowiednio przyrządzić i masz wysokiej jakości mięso. Nie będzie to trudne, o ile zastosujesz się do kilku wskazówek. Podpowiadamy, jak usmażyć stek z polędwicy wołowej!

Jakie mięso na stek będzie najlepsze?

Idealne mięso na stek to oczywiście wołowina. Tylko która część okaże się najlepszym wyborem? Najczęściej wybierane elementy stekowe to polędwica, antrykot lub rostbef. Wybierz stek, który posiada dużo tłuszczu śródmięśniowego tzw. marmurku. Przyjrzyj się mu - marmurkowata faktura świadczy o tym, że mięso nada się idealnie. 

W Polsce dużą popularnością cieszą się zwłaszcza steki z polędwicy wołowej. Jeśli planujemy serwować steki podczas bardzo wyjątkowej okazji możemy sięgnąć po polędwicę premium. Takim "mercedesem" wśród polędwic świata jest sezonowana polędwica wołowa Black Angus z USA. Tylko gdzie ją znaleźć? Nie będzie dostępna w każdym sklepie. Taki produkt można kupić tylko w specjalistycznym sklepie mięsnym z wołowiną najwyższej jakości takim jak BBQ.PL. Tam bez problemu szybko i wygodnie zamówisz steki on-line.

Amerykańska wołowina uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Jej jakość oznaczana jest za pomocą specjalnego systemu klasyfikacji jakości, który został stworzony i jest kontrolowany przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA).

W systemie wyróżnia się kilka poziomów jakości w tym 3 najwyższe:

  • USDA PRIME (najwyższa jakość) - niezwykle marmurkowa wołowina uchodząca za najlepszą, serwowana przez restauracje i przeznaczana na specjalne okazje; 
  • USDA CHOICE (wysoka jakość) - marmurkowe elementy na wyjątkowego grilla;
  • USDA SELECT (codzienna jakość) - wołowina dobrej, obiadowej jakości.

Wołowinę Black Angus z USA z potwierdzoną klasą jakości zarówno PRIME, jak i CHOICE, możesz kupić w sklepie online BBQ.PL. Realizując zamówienie w tym sklepie masz pewność, że otrzymasz starannie wyselekcjonowane mięsa premium, w tym pełną gamę amerykańskich sezonowanych steków. Poza polędwicą Black Angus z USA, znajdziesz tam również takie amerykańskie steki jak klasyczny ribeye (stek z antrykotu) czy new york (stek z rostbefu), a także tomahawk czy t-bone. Co więcej jest tam także cała gama ciekawych steków takich jak tri tip, medaliony wołowe, flank steak czy flat iron Black Angus USA.

Jak przygotować steki?

Zanim przejdziesz do smażenia steków, musisz je wcześniej wyjąć z lodówki. Najlepiej zrobić to na ok. 30 minut przed ich przyrządzeniem. Dzięki temu unikniesz nierównomiernego wysmażenia mięsa. Na tym etapie możesz je posolić. Nieprawdą jest często powtarzane stwierdzenie, że steków nie należy przyprawiać przed grillowaniem. Jeśli posolisz je w trakcie smażenia, to sól nie wniknie do środka, ponieważ mięso ścina się pod wpływem wysokiej temperatury. Nie używaj jednak pieprzu przed smażeniem, ponieważ przypali się na patelni.

Wskazówka!
Przed smażeniem mięso posól jedynie po stronie, na której ułożysz je na patelni. 

Jak usmażyć stek? Kiedy ułożysz steki na patelni, pozwól im zbrązowieć. Nie dotykaj ich i nie przesuwaj. Do odwracania nie używaj widelca, a specjalnych szczypców. Dlaczego jest to istotne? Ponieważ podczas smażenia nie należy nakłuwać steków. Jeśli, to zrobisz, wypłynie z nich sok, a co za tym idzie, mięso straci smak i soczystość. Ponadto, zanim przewrócisz stek na drugą stronę, oprósz go solą.

Na czym smażyć stek wołowy? Pamiętaj aby nie smażyć steków na maśle! Stek należy smażyć w temperaturze ok. 150°C. Jest ona zdecydowanie za wysoka dla masła, które spali się już w temperaturze 130°C. Sięgnąć możesz za to po masło klarowane, które dobrze radzi sobie w wysokich temperaturach lub po olej (najlepiej rzepakowy). Steki wołowe warto smażyć na patelni grillowej z grubym dnem.

Ile smażyć stek? Czas smażenia steka jest zależny od takich czynników jak: stopień wysmażenia, jaki chcesz osiągnąć oraz grubości steka. Standardowo stek z polędwicy wołowej powinien mieć około 3-3,5 cm grubości. Poniżej znajdziesz informacje o tym, ile smażyć stek w przypadku mięsa o gramaturze ok. 200 gram.

Stopnie wysmażenia steka

Wyróżnia się aż 5 stopni wysmażenia steka.

Zalicza się do nich:

  • blue - stek jest surowy i zimny w środku, a z zewnątrz delikatnie przypieczony. Aby osiągnąć ten efekt należy go smażyć jedynie po minucie z każdej strony;
  • rare - stek krwisty, przez koneserów dobrej jakości wołowiny uważany za najlepszy, wymaga smażenia przez 2-2,5 minuty z każdej strony;
  • medium rare - stopień średnio krwisty, najbardziej popularny, należy go smażyć ok.  2,5-3,5 minuty z każdej strony;
  • medium - stek średnio wysmażony, delikatnie zaróżowiony, smaży się go od 3,5 do 5 minut z każdej strony;
  • well done - dobrze wysmażone mięso koloru brunatnego, czas smażenia wynosi powyżej 6 minut z każdej strony.

Niekiedy można spotkać się także z rozróżnieniem stopnia wysmażenia medium na medium i medium well.

Stek z polędwicy wołowej - z czym podawać?

Mięsa nie przekrajaj od razu po usmażeniu. Pozwól mu chwilę odpocząć (kilka minut, np pod przykryciem “kołderki" z folii aluminiowej żeby nie wystygł). Możesz podać je z klasycznymi frytkami lub frytkami z batatów. Do tego idealne będą grillowane warzywa, szparagi lub świeża sałatka, która nada daniu koloru i lekkości. Ciekawy dodatek stanowi także masło ziołowe, które możesz położyć na wierzch usmażonego steka. 

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy