Reklama

Aloes na wzmocnienie odporności

Dziś już mało kto uprawia aloes w domu, a szkoda, bo to prawdziwy mocarz, który swymi leczniczymi właściwościami uwiódł przemysł farmaceutyczny.

Dziś już mało kto uprawia aloes w domu, a szkoda, bo to prawdziwy mocarz, który swymi leczniczymi właściwościami uwiódł przemysł farmaceutyczny.

Kiedy trzecie z kolei jesienne przeziębienie twojego przedszkolaka budzi niepokój i irytację, zamiast narzekać w kolejce do lekarza i walczyć o kolejne wolne dni w pracy, sięgnij po rozwiązane sprawdzone od pokoleń. Żel pozyskany z aloesu wzmocni odporność malucha – zawiera aminokwasy pomagającego w regeneracji tkanek i liczne substancje o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. 

Naturalne wspomaganie 
Układ odpornościowy jest mechanizmem dobrze przemyślanym i idealnie zorganizowanym przez naturę. Tyle że proces jego kształtowania się trwa, i to dość długo. Od czasu zakończenia karmienia piersią, kiedy maluch nie jest już pod ochroną przeciwciał znajdujących się w mleku mamy, do 12 r.ż., czyli do czasu osiągnięcia pełnej dojrzałości układu immunologicznego, dzieci są niestety mniej odporne na działanie chorobotwórczych drobnoustrojów. Aby zmniejszyć ryzyko częstych przeziębień, należy zadbać o wzmocnienie odporności maluchów.To wzmocnienie nie ma na celu poprawiania natury, ale stworzenie takich warunków, by układ odpornościowy rozwijał się sprawnie. Potrzebne są do tego zarówno białka, enzymy i wyspecjalizowane komórki, które organizm produkuje sam, jak witaminy, minerały i makroelementy dostarczane z zewnątrz. Te drugie na ogół pochodzą z posiłków, które przygotowujemy. Dlatego dziecięca dieta powinna dostarczać zarówno białka, jak i węglowodany, tłuszcze nienasycone i wszystkie witaminy oraz minerały. Powinna obfitować w warzywa, owoce, chude mięso, ryby, nabiał, kasze, ciemny ryż, pieczywo pełnoziarniste, tłuszcze roślinne. Istotne jest podawanie dziecku dużej ilości płynów, bo nawilżenie błon śluzowych dróg oddechowych, ogranicza przyczepianie się do nich drobnoustrojów.  Jeśli jednak maluch grymasi przy jedzeniu, warto rozważyć suplementację tych składników, które wspomogą pracę rozwijającego się systemu immunologicznego.

Reklama

Sprzymierzeńcy budowania odporności
A – aloes

Wedle medycyny ludowej niegdyś skłonność do przeziębień leczono miodem z dodatkiem aloesu. Z co najmniej trzyletniej rośliny odrywano kilka dolnych liści (mają najwięcej cennych substancji), przecinano liść wzdłuż (jak przy filetowaniu ryby) i małą łyżeczką delikatnie wyskrobywano miąższ, starając się nie przeciąć skórki. Miąższ przecierano przez sitko, a do powstałej miazgi dodawano miód w proporcji 1:2. Czyli jeśli uzyskiwano 6 łyżeczek aloesowego przecieru, dodawano 12 łyżek miodu. W ten sposób powstawała aloesowa pulpa, którą przelewano do słoiczka i odstawiano w chłodne miejsce, by jeść po łyżce rano, na czczo – właśnie na wzmocnienie. Skuteczność tego babcinego sposobu potwierdzili niedawno naukowcy  z uniwersytetu Miguela Hernandeza w Alicante. Odkryli bowiem, że wyciąg z aloesu jest nie tylko doskonałym środkiem konserwującym żywność. Spryskane nim winogrona, przechowywane w odpowiedniej temperaturze, zachowały świeżość aż 35 dni w porównaniu z 7 dniami, które wytrzymały winogrona nie potraktowane aloesem. Okazało się bowiem, że zawiera naturalne związki, które hamują rozwój bakterii i grzybów. 

B – witaminy z grupy B

W procesie kształtowania układu odpornościowego bardzo ważne są wszystkie witaminy z grupy B, a szczególnie witamina B6. Badania wskazują, że zapewnia ona prawidłowe działanie systemu odpornościowego, a jej niedobór powoduje zmniejszenie ilości przeciwciał we krwi. Inne witaminy z tej grupy wpływają pozytywnie na działanie grasicy (organu, gdzie powstają białe krwinki) i układu limfatycznego. Witaminy te znajdziemy w pełnoziarnistej mące, wątróbce, awokado, bananach, rybach, orzechach włoskich, szpinaku.

C – witamina C

Jedną z funkcji witaminy C jest synteza kolagenu, który służy m.in. do prawidłowej budowy tkanki łącznej. Bakterie i wirusy wnikają do organizmu przez błony śluzowe i jeżeli tkanka łączna jest prawidłowa, to działa tzw. pierwsza linia obrony immunologicznej. Bakterie czy wirusy zostają zatrzymywane na błonach śluzowych i nie mogą wniknąć do organizmu. Witamina C jest też potrzebna  do wyprodukowania glutationu, silnego przeciwutleniacza, wspomagającego działanie białych krwinek, pierwszego ogniwa naszej obrony przeciw drobnoustrojom. Witaminy C szukajmy w czarnej porzeczce, malinach, aronii, papryce, brokułach, kalafiorze, szpinaku.

Wszystkie te cenne, wartościowe składniki znajdziemy w suplemencie Profilaktin ODPORNOŚĆ polecanym w stanach osłabienia organizmu, szczególnie w sezonie jesienno –zimowym.Syrop zawiera kompozycję aloesu, witaminy C i witamin z grupy B i miodu, a dzięki sokom z malin i aronii ma uwielbiany przez dzieci smak. 


Profilaktin ODPORNOŚĆ zawiera: 

1. Aloes – wspomaga naturalne mechanizmy obronne przeciw drobnoustrojom, a także pomaga zwiększyć odporność na zmęczenie.
2. Witaminy C, B6, B12, kwas foliowy – są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, przyczyniają się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
3. Niacyna, ryboflawina i biotyna – pomagają w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych.


Kategoria dostępności: suplement diety.

Więcej o produkcie na: www.profilaktin.pl 

Sugerowana cena dla pacjenta: 25 zł/300 ml (opakowanie wystarczające na miesiąc) Dostępne także mniejsze opakowanie 115 ml/13 zł.

Producent: Herbapol Lublin S.A. Dodatkowych informacji o produkcie udziela:Polpharma Biuro Handlowe Sp. z o.o., Warszawa, tel. +46 22 364 61 00, www.polpharma.pl

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy