Reklama

Cukinia i bakłażan w roli głównej. Zapiekamy z WINIARY!

Po lipcowych upałach wielu z nas czeka na dojrzałe, sierpniowe lato. Ciepły, letni wieczór na działce czy balkonie chętnie spędzimy z talerzem własnoręcznie przyrządzonego posiłku. Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw przygotowywanych z warzyw sezonowych. A tych w sierpniu nie brakuje! W tym miesiącu wykorzystajmy w kuchni idealnie nadające się do zapiekania - cukinię i bakłażan. Udajmy się na targ i przyrządźmy z tych niecodziennych warzyw pyszne i oryginalne dania!

Po lipcowych upałach wielu z nas czeka na dojrzałe, sierpniowe 
lato. Ciepły, letni wieczór na działce czy balkonie chętnie spędzimy 
z talerzem własnoręcznie przyrządzonego posiłku. Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw przygotowywanych z warzyw sezonowych. 
A tych w sierpniu nie brakuje! W tym miesiącu wykorzystajmy w kuchni idealnie nadające się do zapiekania - cukinię i bakłażan. Udajmy się na targ i przyrządźmy z tych niecodziennych warzyw pyszne i oryginalne dania!

Sos borowikowy Jak u Mamy WINIARY – aromatyczny sos przywołujący wspomnienia leśnych wypraw sprawi, że potrawy zyskają wyjątkowy charakter. Kremowy sos WINIARY świetnie sprawdzi się, jako dodatek do różnego rodzaju potraw z mięsem czy rybami. Głęboki smak i jedwabista konsystencja sosu przypadnie do gustu nawet największemu smakoszowi.
 
WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti napoli – to mieszanka idealnie dobranych składników i przypraw, które sprawią, że makaron spaghetti trafi na nasze stoły w zupełnie nowej odsłonie. Kombinacja zawierająca pomidory, zioła i wyrazisty aromat czosnku nada potrawie wyjątkowy smak, któremu nie oprze się żaden
z domowników.

 
Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY – wyśmienity bulion drobiowy z dodatkiem aromatycznych przypraw doskonale sprawdzi się przy gotowaniu zarówno zup i kremów warzywnych, jak i różnego rodzaju kasz i makaronów. Dzięki połączeniu klasycznej kostki drobiowej i wyrazistego smaku liścia laurowego oraz ziela angielskiego nasze potrawy zyskają wyrazisty, głęboki smak.
 
Sos neapolitański Italia WINIARY – doskonałe połączenie smaku pomidorów dojrzewających w śródziemnomorskim słońcu, aromatycznego tymianku i oregano podkreśli smak potraw z makaronem czy różnego rodzaju zapiekanek. Dzięki niemu przyrządzimy domowy obiad w prawdziwie włoskim stylu.
 
Sugerowana cena detaliczna produktów:
Sos borowikowy Jak u Mamy WINIARY – ok. 2,99 zł
WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti napoli – ok. 2,69 zł
Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY (12 kostek) – ok. 2,80 zł
Sos Neapolitański Italia WINIARY – ok. 2,60 zł

Reklama

 

Lipiec już za nami, słońce zachodzi coraz wcześniej, a co za tym idzie, mamy coraz dłuższe wieczory. W sierpniu chętniej spędzamy, więc czas w kuchni. W drugiej połowie lata wypadają zbiory wielu sezonowych warzyw, więc warto to skorzystać! Do potraw przygotowywanych w piekarniku wykorzystajmy cukinię  i bakłażana, które idealnie pasują do tego rodzaju dań. Jeśli chcemy, by nasze posiłki były zawsze doskonale doprawione, a także łatwe w przygotowaniu, przyrządźmy je z produktami marki WINIARY. Oto kilka pomysłów na potrawy, które na pewno okażą się inspirujące w letnich, kulinarnych poszukiwaniach!

Na początek przygotujmy pyszne faszerowane cukinie z kurczakiem i pieczarkami. To danie nie tylko świetnie smakuje, ale także wygląda bardzo apetycznie. Mięso oraz
10 dag grzybów kroimy w drobną kostkę. Posiekaną cebulę lekko podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pokrojony filet z kurczaka i pieczarki. Całość dusimy i doprawiamy Przyprawą Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY. Umytą cukinię kroimy na połówki, usuwamy środek i delikatnie oprószamy Przyprawą Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY. Po odsączeniu soku nakładamy farsz i tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Po tym czasie posypujemy cukinie startym serem i wkładamy naczynie do piekarnika na kolejne 10 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu z Sosem borowikowym Jak u Mamy WINIARY. Pieczona cukinia w połączeniu z wyrazistym smakiem pieczarek, doprawiona grzybowym sosem to świetny pomysł na urozmaicenie letniego menu. Takie aromatyczne danie sprawdzi się idealnie zarówno na obiad, jak i kolację.

W sierpniu rozpoczynają się także zbiory bakłażana. To pyszne warzywo, nazywane również oberżyną, doskonale nadaje się do różnego rodzaju zapiekanek. Wypróbujmy oryginalne greckie danie Moussaka z mięsem mielonym, pomidorami i bakłażanem w roli głównej. Zaczynamy od ziemniaków, które gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy
w plasterki. Bakłażana również kroimy w plastry, a następnie smażymy warzywo na złocisty kolor, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem, podsmażając na patelni także mielone mięso. Do wołowiny dolewamy 200 ml wody i dodajemy WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti napoli, następnie gotujemy ok. 1 minutę. Na koniec w naczyniu żaroodpornym układamy na przemian warstwy ziemniaków, bakłażana i sosu z mięsem,
a na wierzchnią warstwę plasterki pomidorów. Całość polewamy śmietanką
i posypujemy startym, żółtym serem i pieczemy ok. 30 minut, w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Zapiekanka z bakłażanem smakuje najlepiej z dodatkiem świeżej sałaty z jogurtem naturalnym. Takie danie rozpieści podniebienia nie tylko miłośników greckiej kuchni!

Jeśli nie możemy zdecydować się, czy przygotować danie z bakłażana, czy cukinii, połączmy je w jednym daniu! Z Grecji przenieśmy się zatem do słonecznych Włoch
i przygotujmy zapiekane warzywa w Sosie neapolitańskim Italia WINIARY. Pół szklanki kaszy gotujemy w Bulionie drobiowym z zielem angielskim i liściem laurowym WINIARY i odstawiamy do wystygnięcia. Dwie cukinie i dwa bakłażany kroimy wzdłuż na dość grube plastry. Z każdego warzywa zostawiamy dwa, trzy środkowe plastry, a pozostałe części kroimy w kostkę. Plastry cukinii i bakłażana solimy
i smarujemy oliwą z oliwek, następnie smażymy na złoty kolor na grillu lub patelni. Do drobno pokrojonej, zeszklonej na oliwie cebuli dodajemy kostki cukinii i bakłażana. Drobiowe mięso mielone mieszamy z kaszą, cebulą i warzywami, do których dodajemy także oregano i bazylię. Całość rozkładamy równomiernie na przesmażone plastry cukinii i bakłażana. Tak przygotowane zapiekanki pieczemy ok. 20 minut w 220 stopniach, a 5 minut przed zakończeniem pieczenia posypujemy danie startym serem. Kiedy zapiekanki są w piekarniku, przygotowujemy sos, którym polewamy zapiekanki. Smakowite zwieńczenie zapiekanych warzyw zapewni Sos Neapolitański Italia WINIARY, który dzięki łagodnemu smakowi śródziemnomorskich pomidorów z nutą oregano i tymianku doda całej potrawie charakteru.

Zachęcamy do wykorzystywania sezonowych warzyw w codziennym menu! Po więcej pomysłów na dania, które przygotujemy na bazie dostępnych na targu warzyw, zapraszamy na www.winiary.pl.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy