Reklama

Prawdziwy budyń waniliowy

Już od dawna nie stosuję do gotowania cukru wanilionwego. Nie ma on nic wspólnego ze smakiem i zapachem prawdziwej wanilii. Dziś udostępniam mój autorski przepis na PRAWDZIWY cukier waniliowy i budyń z niego.

Już od dawna nie stosuję do gotowania cukru wanilionwego. Nie ma on nic wspólnego ze smakiem i zapachem prawdziwej wanilii. Dziś udostępniam mój autorski przepis na PRAWDZIWY cukier waniliowy i budyń z niego.

Już od długiego czasu nie używam cukru WANILINOWEGO, bo nie ma on nic wspólnego z prawdziwym aromatem wanilii.
Chciałbym się z Tobą podzielić przepisem na prawdziwy, domowy budyń waniliowy. Może to nic wielkiego, ale w smaku poezja...
Do tego budyniu używam cukru waniliowego domowego
(do 2 szklanek drobnego cukru do wypieków potrzeba 1 laskę wanilii - laskę rozcinam, końcem noża wydrążam ziarenka i mieszam z cukrem, przesypuję mieszankę do szczelnego pojemnika, dodaję pustą laskę, pokrojoną na kilka drobniejszych kawałków i odstawiam pojemnik na minimum 2 tygodnie), mleka, śmietanki, żółtek i mąki.

Składniki na 4 porcje:
1 szklanka mleka pełnotłustego
1 szklanka słodkiej śmietanki
(możemy użyć 2 szklanek mleka,ale smak według mnie odrobinę uboższy)
4 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ziarenka z połowy laski wanilii
2 żółtka

Śmietankę, pół szklanki mleka, cukier oraz ziarenka wanilii powoli doprowadzamy do wrzenia. Pozostałe mleko miksuję z mąką i żółtkami na gładziutką masę, wlewamy ją do gotującego mleka i mieszając doprowadzamy, na małym ogniu do zagotowania.

Rozlewamy do miseczek - doskonały zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealny ze świeżymi malinami albo z konfiturą z kiwi i cytryn :)

Pozdrawiam,w mocno waniliowym nastroju :)

Reklama


Czekam na wasze przepisy na stosowanie wanilii :)
Jest taka pora roku, że nasz organizm potrzebuje tego aromatu i smaku:)

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy