Reklama

Reklama

Czas na piknik!

Grillowanie stało się letnią tradycją. I choć rozum podpowiada, że zamiast karkówki i kiełbasy lepiej wybrać chude mięso, ryby i warzywa, nie zawsze uda się to wprowadzić w życie. I dlatego trzymaj się choć kilku zasad zdrowego grillowania.

Wybierz dobry opał

Może być węgiel drzewny lub drewno, ale nie iglaste, bo zawiera żywicę, która pod wpływem temperatury może być toksyczna. 

Unikaj też niskiej jakości brykietu

Do rozpalenia grilla nie używaj podpałki ani ropy. Piecz na aluminiowych tackach lub grilluj w folii (błyszczącą stroną do środka). Tłuszcz, który kapie z mięsa i spada na rozżarzone węgle, może być rakotwórczy, a folia chroni przed jego wnikaniem w potrawę.  

Nie smaruj rusztu olejem, tylko mięso

Będzie równomiernie się piekło i nie przyklei się do rusztu. Uważaj na gotowe marynaty. Zawierają niezdrowy glutaminian sodu. Lepiej sama przygotuj zalewę z ziołami i olejem. 

Reklama

Regularnie czyść grill 

Chodzi o to, by usunąć spalony tłuszcz. 

Uważaj na gotowe marynaty

Zawierają niezdrowy glutaminian sodu. Lepiej sama przygotuj zalewę z ziołami i olejem. 

Zobacz także: 

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: grill

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje