Reklama

Ekomycie lodówki

Nie chcesz myć jej detergentami, bo uważasz, że jedzenie nie powinno mieć kontaktu ze środkami chemicznymi? Słusznie, jakoś jednak lodówkę wyczyścić trzeba. ​Oto najbardziej naturalne sposoby.

Kiedy lodówka jest już rozmrożona (a trzeba jej dać na to czas, bo przyspieszanie, czyli podważanie brył lodu nożem, kończy się porysowaniem powłoki!), należy nasączyć octem ręcznik papierowy albo szmatkę. Tym przetrzeć półki i wnętrze chłodziarki. Jeśli nie lubisz tego intensywnego zapachu, ocet można rozcieńczyć pół na pół wodą.

Do mycia można też użyć ciepłej wody z mydłem i dodatkiem sody (jedna łyżka na litr wody). Następnie lodówkę trzeba umyć czystą wodą i wytrzeć do sucha.

Nieprzyjemną woń usuniesz przy pomocy proszku do pieczenia. Wystarczy go nasypać na spodek i wstawić do chłodziarki. Można też położyć połówkę jabłka. Trzeba je wymieniać co dwa tygodnie.

Reklama

Uszczelki w drzwiach warto raz na jakiś czas natrzeć talkiem, a guma tak szybko nie skruszeje.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy