Reklama

Reklama

​Kotlet de volaille

​Kotlet de volaille to prawdziwy klasyk, ale budzi sporo kontrowersji. Jedni twierdzą, że to danie francuskie inni, że przyszło do nas ze Wschodu, a jego oryginalna nazwa to "kotlet po kijowsku". Prawda jak zwykle leży gdzieś po środku. To danie stworzył francuski kucharz na rosyjskim dworze. W pierwotnej wersji kotlet nie był nadziewany serem ani szynką, a jedynie masłem ziołowym. Wypróbujcie ten przepis w jego najbardziej oryginalnej wersji.

Składniki

  • 2 szt. piersi z kurczaka z kością
  • 400 g bułki tartej
  • 150 g mąki
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g niesolonego masła
  • 10 g pietruszki
  • 2 l oleju roślinnego
  • sól morska
  • czarny pieprz

Kotlet de volaille - wykonanie:

Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół, delikatnie rozbić. Posypać solą i pieprzem do smaku.

Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem i pietruszką.

Do środka kotleta z piersi kurczaka włóż masło ziołowe.

Zwiń kotlet.

Panieruj w mące, roztrzepanych jajkach i bułce.

Smaż 15-20 minut w rozgrzanym oleju. Osącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Zobacz film - jak przygotować ​kotlet de volaille:

Zobacz także: 

Do tego dania będzie pasować surówka z marchewki

Reklama

Sprawdź, jak podkręcić smak ziemniaczanego puree


Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje