Małe rybki z rodziny śledziowatych możesz zapiekać, podawać w sałatce lub w formie koreczków. Podobnie jak nasze rodzime śledzie anchois świetnie komponują się z ziemniakami, jajkami, awokado, makaronem.
Anchios często dodaje się do dań mięsnych i do sosów, ponieważ wzmacniają smak potraw. Świetnie smakują także w pizzy oraz popularnej sałatce nicejskiej, gdzie występują obok fasolki, oliwek, kaparów i czerwonej cebuli.
Można je serwować również jako prostą przekąskę, np. podawaną tak jak w Hiszpanii: na kromce chleba kładziemy filet anchois skropiony oliwą z oliwek.
Jeśli w karcie dań zobaczysz Szwedzką Pokusę Janssona, to nie oczekuj niczego innego jak ziemniaków zapiekanych z cebulą i anchois. Danie to bez problemu przygotujesz sama. Obrane i pokrojone w paski ziemniaki oraz talarki cebuli zrumień na patelni. Ułóż ziemniaki w żaroodpornym naczyniu, na nich wyłóż cebulę oraz pokrojone i odsączone z oleju anchois. Na wierzchu rozłóż ziemniaki polane oliwą z rybek i osypane wiórkami masła. Całość przykryj śmietanką 18% i piecz ok. 40 minut.
Polecamy także włoski przysmak - foccacię z oliwkami i anchois. Do mąki dodaj drożdże uprzednio rozrobione z mlekiem oraz cukrem i wyrób miękkie ciasto. Następnie wlej oliwę z oliwek i odstaw ciasto na pół godziny, aż wyrośnie. Zagnieć ponownie i podziel na pół. Jedną część rozgnieć na blasze opryskanej oliwą. Na ciasto wyłóż oliwki i odsączone anchois. Nadzienie przykryj drugim płatem ciasta i złącz ich brzegi. Pozwól ciastu rosnąć przez kilkanaście minut, a następnie ułóż na wierzchu oliwki,
kapary i posyp solą oraz rozmarynem. Wsadź do piekarnika na pół godziny. Danie serwuj z lampką białego wytrawnego wina. Pycha!