Przygotowanie:
Bulwy obieramy i kroimy w kostkę o boku około 1 cm. 1 łyżkę oleju rozgrzewamy w dużym garnku, podsmażamy na nim pokrojone w kostkę bulwy około 3-4 minuty na średnim ogniu, aż się lekko zrumienią. Zalewamy wywarem warzywnym, zagotowujemy i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut, aż bulwy będą miękkie.
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Pozostały olej rozgrzewamy na teflonowej patelni, szklimy na nim cebulę. Wrzucamy mieszankę pestek i wszystko lekko rumienimy. Ostrożnie, pestki szybko się przypalają!
Kabanosy kroimy w cienkie plasterki. Zupę miksujemy razem ze śmietaną i musztardą, mocno przyprawiamy solą i pieprzem, wedle uznania dodajemy jeszcze nieco wody. Zupę podgrzewamy, aby kabanosy były ciepłe.
Rozlewamy zupę do głębokich talerzy i podajemy posypaną zrumienioną mieszanką cebuli i pestek.
Praktyczna wskazówka: Kto preferuje wariant wegetariański, może wziąć zamiast kabanosów 200 g wędzonego tofu i 30 g pestek więcej. Zupa przechowywana w lodówce zachowuje świeżość przez co najmniej 3 dni.
Wskazówka dotycząca odchudzania: Inulina to substancja balastowa, która ma działanie prebiotyczne: dociera niestrawiona do końcowego odcinka jelita i zostaje tam rozłożona przez bakterie do postaci korzystnie działających krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. To dobrze wpływa nie tylko na figurę, ale również na układ odpornościowy!
Książka pochodzi z książki "Moja zielona dieta".
Zobacz także: