Reklama

Aksamitna zupa z bulw

Bogata w inulinę.

Składniki

  • 600 g bulw (np.: pasternak, topinambur, brukiew)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 2–3 cebule
  • 50 g mieszanki pestek (np.: słonecznik, dynia, orzeszki pinii)
  • 100 g kabanosów
  • 100 g śmietany
  • 1–2 łyżki ostrej musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Bulwy obieramy i kroimy w kostkę o boku około 1 cm. 1 łyżkę oleju rozgrzewamy w dużym garnku, podsmażamy na nim pokrojone w kostkę bulwy około 3-4 minuty na średnim ogniu, aż się lekko zrumienią. Zalewamy wywarem warzywnym, zagotowujemy i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut, aż bulwy będą miękkie.

W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Pozostały olej rozgrzewamy na teflonowej patelni, szklimy na nim cebulę. Wrzucamy mieszankę pestek i wszystko lekko rumienimy. Ostrożnie, pestki szybko się przypalają!

Reklama

Kabanosy kroimy w cienkie plasterki. Zupę miksujemy razem ze śmietaną i musztardą, mocno przyprawiamy solą i pieprzem, wedle uznania dodajemy jeszcze nieco wody. Zupę podgrzewamy, aby kabanosy były ciepłe.

Rozlewamy zupę do głębokich talerzy i podajemy posypaną zrumienioną mieszanką cebuli i pestek.

Praktyczna wskazówka: Kto preferuje wariant wegetariański, może wziąć zamiast kabanosów 200 g wędzonego tofu i 30 g pestek więcej. Zupa przechowywana w lodówce zachowuje świeżość przez co najmniej 3 dni.

Wskazówka dotycząca odchudzania: Inulina to substancja balastowa, która ma działanie prebiotyczne: dociera niestrawiona do końcowego odcinka jelita i zostaje tam rozłożona przez bakterie do postaci korzystnie działających krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. To dobrze wpływa nie tylko na figurę, ale również na układ odpornościowy!

Książka pochodzi z książki "Moja zielona dieta".

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy