Amerykański placek z jabłkami
Klasyczne wypieki w nieco odmienionej, ale przepysznej wersji. Możesz je podać do porannej kawy. Wypróbuj przepis na amerykański placek z jabłkami

Składniki
- 3 szklanki mąki
- 100 g masła
- 3 jajka + 1 żółtko
- 1/2 szklanki + 3 łyżki cukru pudru
- sok i skórka z 1 limonki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki startego imbiru
- 3 łyżki grubego cukru
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, 1/2 szklanki cukru pudru, jajka, skórkę i sok z limonki. Posiekaj i zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę i owiń w folię. Włóż na 30 minut do lodówki.
2. Pokrojone w kawałki jabłka wsyp do garnka. Dodaj imbir i 3 łyżki cukru pudru. Gotuj 4-5 minut, aż jabłka zmiękną (nie powinny się rozpadać). Natłuszczoną głębszą formę o śr. 26 cm wylep 3/4 ciasta. Wyłóż jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkuj i potnij w paski. Ułóż z nich kratkę na wierzchu jabłecznika. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp grubym cukrem. Piecz ok. 60 minut w 180°C.
Zobacz także: