Amerykańskie ciacho
Wybierzmy się w podróż kulinarną po Ameryce. Odkryjemy jej nieco mniej znane, słodkie oblicze.
Składniki na 14 porcji: 22 dag masła (oraz łyżka do wysmarowania blachy), 20 dag mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 4 jajka, 20 dag cukru, łyżka koniaku lub rumu, skórka otarta z jednej cytryny
1. Jajka umyj, rozbij - oddzielając żółtka od białek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180° C. Przygotuj foremkę (prostokątną lub okrągłą - na babkę), wysmaruj ją masłem i oprósz mąką.
2. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Suche składniki połącz i ponownie przesiej je przez gęste sito.
3. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, a następnie (niewielkimi porcjami i nie przerywając ubijania mikserem) dodaj do ubitej piany połowę cukru (10 dag).
4. Masło wyjmij z lodówki wcześniej, aby było miękkie. Utrzyj je na puch, po czym dosypuj porcjami pozostały cukier. Gdy uzyskasz puszysty krem, dodawaj po jednym żółtku i dalej ucieraj. Na koniec dolej alkohol i dosyp skórkę cytrynową.
5. Do kremu dodawaj porcjami mąkę przesianą z solą i proszkiem. Na koniec połącz ciasto z pianą z białek, wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Piecz w rozgrzanym piekarniku 35-40 minut lub nieco dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj, aż ciasto ostygnie i dopiero wyjmij z formy. Możesz polać je lukrem lub oprószyć obficie cukrem pudrem.
Warto wiedzieć: Pound Cake jest ciastem bardzo podobnym do naszej babki cytrynowej. Pierwotny przepis brzmiał: weź po funcie (pound - ok. 450 g) mąki, masła oraz cukru. Dziś już nie piecze się w domu tak wielkich ciast, dlatego pewnie przepis został "odchudzony" o połowę.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 345 kilokalorii
Składniki na 18 porcji: 1 i 1/2 kg jabłek, 1 i 1/3 szklanki cukru, 4 jajka, 1 i 1/2 szklanki oleju, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki cynamonu, garść rodzynek, garść orzechów włoskich obranych ze skórki, tłuszcz i bułka tarta do formy
1. Jabłka umyj, przekrój na pół, jedną połówkę (lub jedno całe jabłko) odłóż. Obierz je ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
2. Mąkę i kakao przesiej do miski, dodaj sodę oczyszczoną oraz cynamon. Wymieszaj te składniki i odstaw.
3. Jajka rozbij, dodaj do nich cukier i utrzyj mikserem na pulchną masę, aż cały cukier się rozpuści. Następnie do powstałego kogla-mogla wąską strużką dolewaj olej i dodawaj porcjami przesianą mąkę połączoną z sodą oczyszczoną, kakao oraz cynamonem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
4. Obrane ze skórki orzechy drobno posiekaj i dodaj je do ciasta razem z rodzynkami. Delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone jabłka i ponownie zamieszaj. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Odłożoną połówkę jabłka pokrój na bardzo cienkie plasterki i ułóż je na wierzchu ciasta.
5. Piecz ciasto w nagrzanym do temperatury 180° C piekarniku ok. 40 minut. Przed podaniem możesz jeszcze posypać je cukrem pudrem.
Przygotowanie: 70 minut
Porcja: 245 kilokalorii
Składniki na 30 sztuk: 30 dag chudego twarogu, 1/2 kg mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka cukru, opakowanie cukru wanilinowego, 5 łyżek masła, 2 jajka, 1 kg smalcu lub Planty, cukier puder do posypania
Ponadto: 2 naczynia do wycinania oponek, np. szklanka (lub kubek) i kieliszek, płaski i wysoki rondel do smażenia w głębokim tłuszczu
1. Jeśli nie używasz gotowego, drobno mielonego twarogu, musisz go zmielić dwu-, a nawet trzykrotnie.
2. Mąkę przesiej wprost na blat i połącz z proszkiem do pieczenia, dodaj zimne, pokrojone masło. Wszystkie składniki siekaj nożem tak, aby składniki się połączyły.
3. Cukier wymieszaj z cukrem wanilinowym i dodaj do ciasta. Następnie rozbij i dodaj całe jajka oraz zmielony twaróg. Szybko wyrób ciasto, powinno być spójne, ale nie musi być bardzo gładkie.
4. Ciasto rozwałkuj na niezbyt cienki placek (o grubości ok. 1/2 cm), a następnie szklanką (lub kubkiem) wycinaj placuszki. W każdym placuszku wycinaj (np. kieliszkiem) mniejszy otwór, tworząc zgrabne oponki.
5. W płaskim rondlu rozgrzej dobrze tłuszcz. Sprawdź, czy ma odpowiednią temperaturę, wrzucając okruszek ciasta. Na gorący tłuszcz kładź serowe oponki i smaż je z obu stron na złoty kolor. Gotowe wyjmuj łyżką cedzakową, ułóż na papierowym ręczniku, by osączać z tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 310 kilokalorii